MIR: Les 8 coses que has de saber si vols ser metge cardiòleg

mir-cardiologia-blogPreguntes i respostes per a R1 #OrientacióMIR

El Dr. Guillem Casas és R3 de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. S’està especialitzant en cardiologia i és un dels informadors voluntaris de les jornades d’Orientació MIR. Ha recordat amb nosaltres els seus principis com a resident i ens explica l’imprescindible per escollir l’especialitat de cardiologia a l’hora de començar el MIR.

Com és el dia a dia? I les guàrdies?

Comencem a les 8 amb una sessió de servei diària, i al acabar-se anem a la rotació corresponent a desenvolupar el treball assistencial. Normalment, la part més important de la feina és pels matins fins a l’hora de dinar, i a la tarda queda el més burocràtic: de redactar informes, etc. Al acabar la feina, tens temps personal per dedicar-lo a l’oci però també per estudiar, preparar sessions, etc. El ritme del dia a dia sol ser bastant alt però si t’organitzes bé, tens temps de fer-ho tot, no només treballar. Les guàrdies de cardiologia solen ser molt mogudes, amb molta feina i sovint amb pacients greus i inestables. No és una especialitat amb bones guàrdies, precisament.

Com ha de ser el resident de cardiologia?

Ha de ser treballador, polivalent perquè és una especialitat molt variada (clínica, intervencionisme, imatge, etc.), capaç de treballar en equip i mantenir la calma en situacions en que s’ha d’actuar ràpid, i motivat per aprendre.

Les cardiopaties són delicades, sobretot per als pacients, que s’espanten molt. Com és la relació metge-pacient?  Què implica?

La relació amb els pacients és intensa. És veritat que amb el cor els pacients se solen espantar i això fa que com a cardiòleg normalment et solen fer bastant cas (no sempre) i tenir-te respecte. S’ha d’anar en compte a l’hora d’informar, perquè són patologies delicades que poden comprometre el pronòstic vital o requerir cirurgies de molta envergadura.

S’han de fer rotacions? Com són?

Com en totes les especialitats s’han de fer rotacions. El primer any passes per diferents serveis mèdics relacionats d’alguna manera amb cardiologia (medicina interna, endocrinologia, pneumologia, nefrologia, etc.). A partir del segon any ja estàs al teu servei, rotant per la planta i les diferents seccions: ecografia, arítmies, hemodinàmica, unitat coronària, etc. Les rotacions són molt diferents entre sí, algunes porten més feina que altres, poden ser més clíniques o intervencionistes, i el resident desenvolupa un paper amb més o menys responsabilitat segons la rotació.

Quin és l’horari que es fa durant la residència?

L’horari oficial és de 8 a 17h però també és veritat que algunes vegades no has acabat la feina i surts més tard; per sort, no moltes. Si tens guàrdia estàs a l’hospital fins l’endemà a les 8.

Quines diferències hi ha entre un hospital gran i un de petit? Què és millor?

A un hospital gran hi ha més volum de pacients, solen ser més complicats i es fan procediments més complexes. Això és bo per la formació com a especialista però és veritat que a vegades hi ha molta feina i no tens temps a revisar amb calma tots els pacients. Com a futur cardiòleg crec que és millor formar-se en un hospital gran perquè sinó hi ha patologies i procediments que no veuràs mai.

Quin és el grau de responsabilitat que deixen tenir als residents?

La responsabilitat és progressiva a mesura que avances en la residència: d’R1 ets poc autònom, quasi com un estudiant, i poc a poc et van supervisant menys i adquireixes més responsabilitat. En global diria que la responsabilitat és alta però sempre supervisat en últim terme per un adjunt. En cardiologia en concret, al començar R2 hi ha un salt molt important en la responsabilitat.

Quines sortides té?

La cardiologia és una especialitat molt variada i en aquest sentit té moltes sortides. Pots dedicar-te a la clínica general, especialitzar-te en pacient agut-crític (com un intensivista però cardiòleg), imatge (ecos, RM, TC), arítmies, hemodinàmica, etc. En general tothom acaba trobant feina tot i que no sempre en les millors condicions laborals.

També et pot interessar:

15 thoughts on “MIR: Les 8 coses que has de saber si vols ser metge cardiòleg

Deixa un comentari