MIR: 8 coses que has de saber si vols especialitzar-te en Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu

Preguntes i respostes per a R1 #OrientacióMIR

ejuliaLa Dra. Elisabet Julià és R2 del Servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu del Consorci Sanitari del Maresme. Als que us interessi l’especialitat, no deixeu de llegir aquesta entrevista on la Dra. Julià explica quins són els aspectes bàsics que tot MIR ha de saber abans de començar.

Per què vas escollir aquesta especialitat? 

A l’hora de triar tenia bastant clar que volia una especialitat quirúrgica i de les quirúrgiques, cirurgia general era la que m’agradava més. Tot i així, quan vaig anar a visitar els hospitals abans d’escollir plaça vaig començar a dubtar perquè tothom deia que era molt dur i em vaig començar a plantejar tot tipus d’especialitats, al final, vaig decidir que el que volia inicialment era el que havia d’escollir i de moment crec que no em vaig equivocar!

Quina és la tasca diària d’un resident en aquesta especialitat? 

En el meu hospital la tasca del resident depèn del dia de la setmana. En general cada dia a les 8h es fa el “pase” de guàrdia i depèn de l’adjunt abans o després del “pase” es passa planta dels pacients ingressats i després o bé es va a quiròfan o a consultes. A les tardes també tenim alguns dies de la setmana que els quiròfans de tarda s’han de cobrir amb residents, te’n toca un cada 1-2 setmanes i algun altre. si la teva unitat opera alguna tarda. Està bé perquè comences a operar coses petites i fas mans.

 S’ha de tenir alguna qualitat especial per ser resident de Cirurgia General? 

Jo no crec que hi hagi una qualitat en concret… evidentment t’ha d’agradar molt el quiròfan perquè t’hi passes moltes hores i a vegades és dur…

Com són les rotacions en el servei?

Nosaltres el primer any ens el passem rotant per les diferents unitats del servei i a partir de R2 comences a rotar per les especialitats externes. De R3 tornes al servei i comences a fer les rotacions de R gran. En el nostre cas, com que hi ha algunes patologies que no ens deixen operar a l’hospital, hem de fer rotacions a hospitals de 3r nivell per acabar de completar la formació, cosa que està bé perquè veus altres maneres de funcionar.

Com són les guàrdies?

Les nostres guàrdies són a urgències i si s’ha d’anar a quiròfan hi anem.
El tema de les guàrdies, però és molt diferent a cada hospital, ja que n’hi ha que des de R1 fan guàrdies d’especialitat i no passen per urgències o d’altres que de R petit estàs a portes i de gran amb el busca.

Com és el primer any de residència?

En general es pot dir que els R1 estan ben cuidats, estàs força supervisat i a Urgències sempre estàs de més a més amb un altre resident i un adjunt d’Urgències.

És millor fer aquesta residencia en un hospital gran o en un petit?

Jo crec que en el cas de Cirurgia General el millor és un hospital mitjà perquè els hospitals grans en general els residents estant molt sols i a l’operar patologia molt complexa en alguns casos no fan prou mans. D’altra banda, en hospitals petits des de l’inici de les retallades que es va centralitzar el tractament de diverses patologies trobes a faltar complexitat, tot i que ho compenses fent rotacions a hospitals de 3r nivell, per tant, jo crec que en aquest cas el terme mig és el millor.

Donaries algun consell als que començaran el MIR en aquesta especialitat?

Jo els diria que triïn el que triïn i a l’hospital que ho facin estaran bé. Ara bé, que estiguin disposats a treballar moltes hores!

Recordeu que el proper 17 de març el Col·legi celebra la Jornada d’Orientació MIR i podeu venir a informar-vos de les especialitats que més us interessin.

També et pot interessar:

 

13 thoughts on “MIR: 8 coses que has de saber si vols especialitzar-te en Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s