MIR: Les 8 coses que has de saber si vols especialitzar-te en oncologia mèdica

Preguntes i respostes per a R1 #OrientacióMIR

mir-oncologia-blogLa Dra. Ana Maria Martínez ja està al cinquè any de la residència. Està especialitzant-se en oncologia mèdica a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i és una de les metgesses que participen a les jornades d’Orientació MIR que celebra el Col·legi. Ens explica com és la seva especialitat, perquè els futurs residents puguin escollir ben informats.

Què és el més important per ser un bon oncòleg?

La humanitat amb la que tractes al pacient. És el més important de tot.

 Com és el teu dia a dia? i les guàrdies?

Ara estic al cinquè any de residència i la meva major implicació és a consultes externes, amb l’equip de Tumors toràcics liderat per la Dra. Felip. La meva activitat consisteix en esforç i aprenentatge constant per oferir el millor tractament possible als pacients. Això moltes vegades es basa en poder oferir assajos clínics amb estratègies terapèutiques molt prometedores.

Faig guàrdies d’oncologia mèdica de forma periòdica. Per suposat, com a totes les guàrdies, suposa un treball intensiu i dur durant 24 hores amb casos que precisen de diagnosi i tractaments urgents.

Com és la relació amb el pacient? I amb els seus familiars?

La relació que es té amb un pacient oncològic és molt profunda. S’estableix un vincle important, segons la meva manera d’entendre la medicina. El pacient es veu envoltant d’una malaltia que possiblement si no es tracta amb precisió i constància li portarà a un empitjorament de la qualitat de vida. Així també ho entenen els familiars. Som part d’una etapa molt dura i en nosaltres veuen la única forma de sortir-ne.

És una especialitat molt dura? El resident ha de donar males notícies?

Ho és en algunes situacions, però et compensa en moltes altres. El resident és clau en el procés d’informació. Moltes vegades tant ell com l’adjunt responsable s’han d’alternar a l’hora d’informar.

Quin pes té la investigació?

La investigació té TOT el pes! Motes vegades el pacient, quan entra en un assaig clínic, se sent com un conillet d’índies. Però després entén que van haver d’altres que també van realitzar aquests assajos clínics per als tractaments que ara estan aprovats. I que si els tenen va ser gràcies a ells.

Com funciona l’especialització?

Té una primera part clínica, en la què aprens en diferents àrees: medicina interna, servei d’infeccioses, anatomia patològica i pal·liatius… Posteriorment et centres en consultes externes, en l’estratègia terapèutica per obtenir la millor qualitat de vida i supervivència.

Què és el que t’agrada més?

El més interessant són els avenços en coneixement molecular, immunoteràpia… que estan possibilitant una obertura en els diferents enfocaments de tractaments sistèmics.

Quins consells donaries als que van a començar?

Que aprenguin i que intentin entendre la malaltia per poder trobar noves vies de tractament.

També et pot interessar:

19 thoughts on “MIR: Les 8 coses que has de saber si vols especialitzar-te en oncologia mèdica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s