MIR: Què has de saber sobre l’especialitat de Medicina Preventiva i Salut Pública?

peremiquelLa secció col·legial de metges MIR i metges joves ha realitzat una sèrie d’entrevistes a residents on expliquen tot el que cal saber sobre la seva especialitat i que us poden ajudar a prendre la decisió final. En aquesta coneixereu l’experiència de la Dra. Paula Peremiquel Trillas, resident de tercer any al Servei de Medicina Preventiva i Salut Pública de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona.

Quins serien, per tu, els 3 punts més forts de l’especialitat?

 • Interdisciplinarietat i versatilitat, múltiples àrees d’aprenentatge i treball.
 • Canvi en la perspectiva de salut i malaltia.
 • Formació metodològica sòlida.

I quins els més febles?

 • Molts coneixements d’un àmbit totalment nou, poc tocat durant la carrera, a adquirir en poc temps.
 • Requereix de força iniciativa a nivell individual (tot i que això també passa en altres especialitats).
 • Sou escàs en cas de no fer guàrdies (opcionals).

Quines 3 qualitats consideres que hauria de tenir un resident de la teva especialitat?

 • Versatilitat.
 • Facilitat per al treball multidisciplinar i en equip.
 • Motivació.

Com és el dia a dia d’un resident de Medicina Preventiva i Salut Pública?

El dia a dia del resident és molt variable, segons el lloc on et trobis rotant i depenen moltíssim de la Unitat Docent on estiguis fent l’especialitat, us recomano doncs, que si hi esteu interessats pregunteu a totes les unitats docents per escollir el que més s’adapti a vosaltres! Cal que tinguis en compte que si esculls l’especialitat, durant el primer any de residència es fa el màster de Salut Pública a la UPF i cada tarda, de 15 a 19h30 tens classes allà. A la meva Unitat Docent, Vall d’Hebron, durant els 2 primers anys les rotacions són majoritàriament hospitalàries (vacunació en pacients de risc, vacunació internacional, estudis de contactes, deshabituació tabàquica, vigilància i control de la infecció nosocomial, ètica de la investigació sanitària i avaluació del programa de cribatge de càncer de mama) i es realitza a les Consultes Externes del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia o bé per l’hospital fent d’interconsultors. A les tardes de R2 solem tenir espai de treball per a assessoraments estadístics i epidemiològics i per a fer tasques de control d’infecció, majoritàriament.

Com funcionen i quines són les rotacions que es fan durant la residència?

A l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH), el calendari de rotacions previst és el següent:

 • R1: vacunació internacional (4 mesos), deshabituació tabàquica (4 mesos), prevenció d’infeccions relacionades amb l’assistència de font ambiental (4 mesos ) i màster de salut pública (tardes, tot l’any).
 • R2: Vigilància i control d’infeccions nosocomials + estudis de contactes de tuberculosi i d’infeccions inmunoprevenibles (6 mesos), vacunació en situacions especials + programa de detecció precoç del càncer de mama (4 mesos) i ètica de la investigació sanitària (2 mesos).
 • R3: Salut comunitària + vigilància i control de les Infeccions de transmissió sexual (2 mesos, a la Unitat de Salut Internacional de Drassanes), gestió sanitària i de la informació + qualitat assistencial (6 mesos, a la Direcció de Processos, la Unitat de Gestió Sanitària i la Direcció de Gestió Integral d’informació i innovació assistencial de l’HUVH), investigació en epidemiologia del càncer (4 mesos, a l’ICO).
 • R4: Vigilància epidemiològica (3 mesos, a la unitat de Vigilància de Costa Ponent), Salut internacional (3 mesos, rotació externa) i gestió en atenció primària (6 mesos al BASIQ / SISAP).

L’horari sol ser de 8 a 17h generalment, tot i que algunes rotacions poden ser de 9 a 18h, depenent del centre.

Independentment del lloc on us trobeu rotant, haureu d’anar a les sessions del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia, que solen ser 1-2/setmana.

Com són les guàrdies?

Cal saber que l’especialitat, com a tal, no disposa de guàrdies, sinó de móduls d’atenció continuada i a més només estan disponibles en alguns centres de determinades comunitats autònomes. En altres hospitals, com és el nostre cas, les guàrdies no són obligatòries i si es fan, son a urgències de l’Àrea General o bé a l’Àrea de Pediatria en cas que el/la resident ho sol·liciti.

Et pots subespecialitzar?

Durant l’especialitat com a tal, no. Un cop finalitzada la residència, les diferents sortides professionals generen subespecialitzacions.

Un cop acabada l’especialitat, és fàcil trobar feina?

Sí. La veritat és que la majoria dels residents acaben amb feina a Catalunya i també a la resta de l’Estat Espanyol, tot i que no sempre és la feina que un més voldria d’entrada. Com he dit abans, l’especialitat és molt àmplia i sovint fer alguna feina concreta és més complicat, però en general, feina, no en falta!

L’Asociación de Residentes de Medicina Preventiva y Salud Pública (ARES) va fer un estudi d’empleabilitat entre els que varen acabar la residència en el període 2010-2016 i el 93,5% del residents que van participar tenien feina en el moment de respondre l’enquesta.

Com és la relació metge-pacient? I amb els familiars?

A nivell de consultes externes, la majoria de les consultes que es realitzen al meu servei són de vacunació, tant a pacients amb patologia de base, en professionals sanitaris o en viatgers internacionals. Les visites solen ser, en general, molt agraïdes i la pressió assistencial (volum de pacients a visitar / temps) no és excessiva.

Si es pot parlar sobre relació amb altres professionals sanitaris: És una especialitat en la que hi ha moltíssim treball multidisciplinari i en equip. En el nostre hospital el paper del Servei de Medicina Preventiva és rellevant en l’hospital pel que contínuament participem en activitats d’altres serveis o fem d’interconsultors.)

Tornaries a triar aquesta especialitat?

Sí, la tornaria a triar totes les vegades del món!

Algun consell respecte la tria d’especialitat?

Si considereu l’especialitat de Medicina Preventiva i Salut Pública com a una opció, us recomano molt que pregunteu a totes les Unitats Docents on es pot realitzar: Bellvitge, Clínic, Mar, Sant Pau i Vall d’Hebron. Hi ha diferències notables entre les rotacions a les diferents unitats docents i s’especialitzen en àmbits diferents!

També us pot interessar:

One thought on “MIR: Què has de saber sobre l’especialitat de Medicina Preventiva i Salut Pública?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s