Preguntes i respostes per a R1 #OrientacióMIR
La Dra. Carla Boltà porta dos anys com a resident d’Anestesiologia i Reanimació en l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. Aquest dijous estarà a la Jornada d’Orientació MIR explicant en què consisteix l’especialitat i animant a tots aquells que volen ser metges anestesiòlegs.
Per què vas optar per fer Anestesiologia?
Em vaig decidir per Anestesiologia degut a que és una especialitat àmplia, molt variada i versàtil. Està subdividida en múltiples subespecialitats molt diferents entre sí que permeten gran varietat de sortides professionals: des de l’activitat quirúrgica diària als múltiples quiròfans de totes les àrees quirúrgiques (amb la gran diversitat de procediments i patologies de base, i el que això implica a nivell de tècnica anestèsica), pacients crítics postquirúrgics, tractament del dolor agut i crònic, reanimació, atenció al politraumatisme, consulta preanestèsica, àrea obstètrica, anestèsia fora de quiròfan, etc. És una especialitat en constant creixement degut a les necessitats, cada cop majors, d’oferir al pacient el màxim benestar possible davant procediments invasius. Per últim, i relacionat amb el prèviament dit, és una especialitat amb bona sortida professional al finalitzar l’especialitat, tant en àmbit públic com privat.
Quina és la tasca diària d’un resident en aquesta especialitat?
La tasca habitual del resident consta principalment en formar-se a l’àrea de quiròfan. Durant les rotacions, el resident està diàriament dins d’una mateixa àrea quirúrgica o departament per obtenir la millor formació dins d’un àmbit. Una altra tasca del dia a dia (tot i que varia segons centre hospitalari) és l’atenció a la Parada Cardiorespiratòria i al Politraumatisme. El resident també s’encarrega del control de preoperatoris de pacients que requereixen cirurgia urgent i no és possible que el pacient passi pel circuit habitual de consulta preanestèsica.
S’ha de tenir alguna qualitat especial per ser resident d’Anestesiologia?
Capacitat de treballar en equip i sobretot la capacitat de prendre decisions ràpides en moments crítics.
Com són les rotacions en el servei?
En aquest punt parlo respecte el meu hospital, ja que les rotacions són bastant variables en durada i any segons el centre. En el nostre centre, el primer any es realitza una rotació per Urgències i Medicina Interna, Cirurgia Traumatològica i Ortopèdia, Cirurgia General, Cirurgia Plàstica, Cirurgia Ginecològica. Durant el segon any la formació es centra en pacients crítics al realitzar una àmplia rotació per la Unitat de Medicina Intensiva i Unitat Coronària, juntament amb Obstetrícia, Anestèsia fora de quiròfan, Cirurgia major ambulatòria, etc. I ja de resident gran les rotacions engloben Unitat de Reanimació, Clínica del dolor, Cirurgia Vascular, Urologia, ORL, Neurocirurgia, Cirurgia Cardíaca, Unitat Postquirúrgica Cardíaca, Cirurgia Pediàtrica, rotacions lliures…
Com són les guàrdies?
Les guàrdies son la part més dura de l’especialitat, es fan entre 4-6 al mes. Durant les guàrdies es cobreix tota l’activitat quirúrgica d’urgències, àrea obstètrica, consultes de dolor, control dels pacients ingressats a la Unitat de Reanimació, atenció a la parada cardiorrespiratòria, atenció al Politraumatisme i altres àrees que requereixin un procediment anestèsic o estabilització del pacient.
Quin paper tenen els residents de primer any?
El resident de primer any d’Anestesiologia està molt supervisat. Se’ls dóna tota l’ajuda necessària i a mesura que el resident va aprenent i formant-se es va permetent donar-li més confiança per prendre decisions i opinar en els procediments i tècniques. A les guàrdies, el resident de 1r i 2n tampoc està sol i sempre disposa de l’ajuda del resident gran i, òbviament, dels adjunts de guàrdia. El més important és formar-se.
És millor fer aquesta residencia en un hospital gran o en un petit?
El més important es poder formar-se com a Anestesiòleg en totes les àrees quirúrgiques. Els hospitals grans ofereixen totes les àrees dins d’un mateix centre, tenen moltes més subespecialitats i una alta complexitat (tant per procediments com per patologia de base del pacient). En canvi, fer la residencia en un hospital petit té com a inconvenient que s’han de realitzar moltes més rotacions externes per a poder formar-se correctament en aquestes cirurgies d’alta complexitat. També cal destacar que la possibilitat de fer recerca clínica és molt més gran en un hospital de tercer nivell que en un altre de més petit.
Té moltes sortides laborals?
Actualment, tot i que no és tan fàcil com havia estat fa uns anys, segueix sent una especialitat amb bona sortida laboral i amb poc atur. La gran varietat de camps on es requereix la presència d’un Anestesiòleg fa que tots els hospitals, tan grans com petits, necessitin gran nombre d’especialistes per cobrir totes les necessitats, i per tant oferta de feina. El sector privat també està en creixement, i també és una bona sortida laboral.
Donaries algun consell als que començaran el MIR en aquesta especialitat?
Primer de tot felicitar-los per haver escollit una especialitat tant completa i maca. Heu de ser conscients que és complexa, que requereix un estudi constant i molta dedicació, però que és realment apassionant. Per molts, també ho era per mi, és molt desconeguda perquè durant la carrera no s’estudia en profunditat i molts cops és una assignatura optativa, però estic segura que a aquells que us agrada us apassionarà. La capacitat d’obtenir resposta davant de totes les situacions ens les que es troba l’Anestesiòleg fa que constantment us sentiu molt satisfets de la feina realitzada i de la dedicació. I no us capfiqueu amb l’hospital, el més important és estar segurs del que voleu fer, la formació serà bona allà on aneu, amb uns punts més forts en un lloc i més febles en altres, però sortireu molt ben formats a qualsevol centre de Catalunya. Sort i molts ànims.
També et pot interessar:
- MIR: 8 coses que has de saber si vols especialitzar-te en Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu
- MIR: 9 coses que has de saber si vols ser metge dermatòleg
- MIR: Les 8 coses que has de saber si vols ser metge cardiòleg
- MIR: 9 coses que has de saber si vols fer Oftalmologia
- MIR: Les 8 coses que has de saber si vols especialitzar-te en oncologia mèdica
- MIR: 9 coses que has de saber si vols ser metge radiòleg
- MIR: Les 4 coses que has de saber si vols ser ginecòleg
- MIR: Les 4 coses que has de saber si vols ser metge internista
- MIR: Les 7 coses que has de saber si vols ser metge de família
- MIR: Les 4 coses que has de saber si vols ser pediatra
9 thoughts on “MIR: Les 9 coses que has de saber si vols ser metge anestesiòleg”