MIR: Les 7 coses que has de saber si vols ser metge de família

Preguntes i respostes per a R1 #OrientacióMIR

Jordi MestresEl Dr. Jordi Mestres és Metge d’Atenció Primària i orientador d’aquesta especialitat en les jornades d’Orientació MIR que celebra el COMB. Ens respon quins són els dubtes més freqüents dels metges que volen especialitzar-se en Medicina de Família.

 

 

A l’hora d’escollir hospital, què és recomana un de gran o de petit?

És complicat donar una resposta concreta perquè en Medicina de Família aquesta elecció no és tan important com escollir el centre de salut al que volem anar. Aqueta decisió va en funció de la persona, si creu que en ho se sentirà còmode en un lloc gran, o si li agrada aquesta “vidilla”. En realitat, les condicions i el que tractaran quan estiguen fent urgències a un hospital seran les mateixes sigui un hospital més gran o petit.

Durant el primer any de residència de Medicina de Família els R1 passen un 75% del seu temps a l’hospital, tot i que varia segons la Unitat Docent. A mesura que avancen els anys van passant més temps als ambulatoris, sobretot a R3 i R4.

Aquesta rotació, primer per hospital i després al teu centre, és pròpia de Medicina de Família. La resta d’especialitats no ho té. Tot canviarà amb la troncalitat al 2017, però encara no se sap molt bé com serà.

Quin perfil d’ambulatori escollir?

Es una tria personal perquè no tots els ambulatoris són iguals. Depenen de la població de la zona hi ha una unes patologies o unes altres: si és una població més envellida, amb més immigració… És diferent fer-ho a La Mina que al Passeig de Sant Joan. Perquè les patologies canvien d’un lloc a un altre. També cal saber si hi ha  o no urgències, o centre de venopunció per drogodependència al centre…

Jo recomano que abans d’escollir es facin una llista amb els llocs que els interessa, que els visiten i pregunten a altres residents i professionals.

Com són les rotacions en Medicina de Família?

Són moltes! Durant R1 i R2 es canvia molt. Hi ha canvis de servei gairebé cada mes. Passaran per tot: ginecologia, psiquiatria.. Que es mentalitzen que “estan de gira” i que estan constantment canviant. Això passa fins R3, quan ja es queden fixes al seu centre de servei. La veritat és que jo ho tornaria a fer!

Quines particularitats té la tria de plaça?

Hi ha tres fases. Primer trien la Unitat Docent a Madrid, però no saben a quin ambulatori i hospital aniran.  Després, a la Unitat Docent escolliran l’ambulatori i l’hospital seguin la mateixa relació d’ordre que a Madrid. I finalment escolliran o se’ls assignarà el tutor. Aquest determina una sèrie de factors, com l’horari.

Quines sortides professionals hi ha?

Molta gent veu Medicina de Família com una de les especialitats amb més possibilitats de trobar feina. És complicat fer una projecció si d’aquí a quatre anys serà fàcil trobar feina, però sí que és cert que és una especialitat amb un ventall de feina molt ampli: crònics, pal·liatius, residències, Programes d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES), urgències… Aquesta última té molta demanda, sobretot a hospitals comarcals. El metge de família és molt versàtil.

Sobreviuré a les guàrdies?

Sí! Tots hem passat i sobreviscut. La residència és una gran família. No et deixen sol, no és com a les pel·lícules. Són uns anys molt intensos.

Com veus els futurs residents?

Cada vegada veig més el perfil de metge que fa Medicina de Família perquè està convençut i té molt clar que és el que vol fer. Però també hi ha gent que ve amb incerteses. Hi ha molta gent que agafa Medicina de Família “de rebot” però després no ho canviarien. Ara, t’ha d’agradar el pacient.

Si tens algun dubte més sobre el MIR, com per exemple com serà el dia d’escollir plaça o què has de tenir en compte quan comences la residència pots veure el vídeo sobre la Jornada d’Orientació als futurs MIR.

També pots consultar els articles:

actualització (04/04/2016)

20 thoughts on “MIR: Les 7 coses que has de saber si vols ser metge de família

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s