MIR: Les 11 coses que has de saber si vols especialitzar-te en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia

silviaanguloLa Dra. Silvia Angulo és R5 de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) a l’Hospital Clínic de Barcelona. Aquest és el seu darrer any de residència, que per a ella ha estat un període de formació “complet, però curt”. Va escollir COT perquè és una especialitat molt àmplia que “abasta des de la primera vèrtebra cervical fins a l’última falange del peu”. Si esteu pensant a triar aquesta especialitat, la Dra. Angulo us explica els punts més importants que us poden ajudar a escollir la plaça.

Per què vas triar aquesta especialitat a l’Hospital Clínic?

Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia és una especialitat quirúrgica molt àmplia que, anatòmicament, abasta des de la primera vèrtebra cervical fins a l’última falange del peu i que inclou traumatologia i ortopèdia d’adults i infantil, cirurgia oncològica, sèptics, microcirurgia i cirurgia reconstructiva, cirurgia artroscòpica, etc. L’Hospital Clínic és un hospital de tercer nivell al centre de Barcelona en el qual es duen a terme cirurgies de tots els nivells de complexitat, però que, alhora, respon a les necessitats de la seva població de referència. En aquest sentit, l’activitat quirúrgica abasta les patologies més freqüents que són les que, en definitiva, tot traumatòleg ha de saber tractar. Es podria dir que és un hospital que “no et tanca cap porta”, ja que sense deixar de banda la tasca assistencial, té una àmplia tradició investigadora que facilita la realització de publicacions i, fins i tot, la tesi doctoral, si estàs motivat a fer-la.

Com és el vostre Servei?

El servei està organitzat per unitats (Traumatologia, Unitat de Maluc, Unitat de Genoll, Unitat de Columna i Tumors, Unitat de Peu i Turmell i Unitat de membre Superior), la qual cosa simplifica l’estudi i l’organització dels residents. Actualment, en som 13, ja que l’oferta de places ha variat entre 2 i 3 residents per any.

Com és el teu dia a dia a l’hospital?

Cada dia cal anar al “passi de la guàrdia”, on es presenten els ingressos i les cirurgies realitzades el dia anterior. A més, cada unitat té un dia de la setmana assignat en què el resident presenta les cirurgies de la setmana prèvia. Després d’això, l’activitat depèn de la rotació en la qual et trobis i del dia de la setmana, però, habitualment, cal cobrir el quiròfan i la passada de planta de la unitat.

Quin tipus de tasques s’assignen als R1?

S’incorporen a l’activitat com un més, encara que d’una forma més supervisada. Primer fan una presa de contacte amb el servei de COT i després realitzen les rotacions externes per Angiologia i Cirurgia Vascular (3 mesos), Cirurgia Plàstica Estètica i Reparadora (3 mesos) i Anestesiologia i Reanimació (2 mesos a UCI quirúrgica i 1 mes a Anestèsia Regional).

Quin sol ser l’horari de treball?

L’horari oficial és de 8 a 16h, excepte els dimecres, que hi ha sessió de residents a les 7.30h. Segons la unitat, també hi ha quiròfans de tarda que són voluntaris.

Com són les guàrdies que feu?

Des del principi es fan entre 4 i 5 guàrdies al mes, exclusivament de Traumatologia. L’equip està integrat per 2 residents i 3 adjunts durant la setmana (2 d’aquests adjunts cobreixen un quiròfan de tarda) i el cap de setmana, 2 residents i 2 adjunts. Solen ser guàrdies atrafegades i amb un volum alt de pacients.

Podeu fer rotacions externes?

Es pot fer una rotació de 2 mesos, tant a escala nacional com internacional, durant el quart any de residència.

Quins són els avantatges i inconvenients de treballar en un hospital gran i en un petit?

Aquesta és una de les grans obsessions dels futurs residents i hi ha molt “mite” al voltant d’això. En la meva opinió, tots els hospitals tenen els seus pros i contres. No crec que la formació del resident depengui, en última instància, de com sigui l’hospital, sinó de l’aprofitament que faci cadascú del seu període formatiu. No tots busquem el mateix i el més important és tenir clar el que vols, identificar els punts forts de l’hospital i fer l’elecció en funció d’això. Si el Ministeri ha dotat un hospital de capacitat formativa és perquè compleix certs requisits. Si s’identifiquen mancances en el programa formatiu, s’intenten saldar amb les rotacions externes corresponents. Per exemple, l’Hospital Clínic és un hospital de tercer nivell, però és d’adults, per això la rotació de Traumatologia i Ortopèdia infantil la fem a l’Hospital Sant Joan de Déu.

La persona que vulgui fer COT ha de tenir algunes habilitats especials?

Hi ha cirurgians molt hàbils que tenen una visió tridimensional envejable i això ajuda, però és més important prendre bones decisions.

Estàs en el teu darrer any de residència, com valores el teu període de formació?

Complet, però curt. Cal tenir en compte que la medicina està en constant canvi i que hem escollit una professió en la qual cal estar contínuament actualitzant-se, sigui l’especialitat que sigui. La residència ha de donar-te unes bases i una filosofia de treball i sobre aquesta línia has de seguir treballant en el futur.

Quins consells donaries als pròxims residents?

Keep calm, que gaudeixin del que fan i que siguin feliços. Molta sort!

També us pot interessar:

 

7 thoughts on “MIR: Les 11 coses que has de saber si vols especialitzar-te en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s