MIR: Què has de saber sobre l’especialitat d’Aparell Digestiu?

fbas

La secció col·legial de metges MIR i metges joves ha realitzat una sèrie d’entrevistes a residents on expliquen tot el que cal saber sobre la seva especialitat i que us poden ajudar a prendre la decisió final. En aquesta coneixereu l’experiència del Dr. Francesc Bas Cutrina, resident de quart any al Servei d’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Quins serien, per tu, els 3 punts més forts de l’especialitat? 

  • Àmplia: diverses àrees d’especialització dins del “digestiu”: hepatologia, inflamatòria, hemorràgia digestiva…
  • Transversal: no és Medicina Interna, però aprens molt d’altres especialitats per poder atendre els pacients de la teva: infeccioses, antibioteràpia, nefrologia,…
  • Part tècnica: endoscòpia.

I quins serien els més febles?

  • Malgrat sembli contradictori, la qualitat d’àmplia. És un aspecte bo, perquè té molts vessants i àrees d’estudi, però, alhora, en quatre anys és del tot impossible poder veure-ho tot.
  • “Mal de panxa”: més d’un 50% de la patologia que s’atén a la consulta externa ambulatòria d’aparell digestiu es tracta de patologia funcional. És un perfil de patologia que costa d’aprendre a tractar i l’abordatge no és fàcil. Per a algunes persones aquesta realitat pot ser un punt a valorar a l’hora de triar l’especialitat.
  • Guàrdies dolentes.

Quines 3 qualitats consideres que hauria de tenir un resident de la teva especialitat?

  • Empatia i capacitat de diàleg amb els pacients.
  • Ser medicino: és una especialitat eminentment mèdica (amb una part de tècnica), no de quiròfan.
  • No consideraria condició sine qua non l’habilitat tècnica de mans. L’endoscòpia és una tècnica que tothom pot aprendre, per tant, que no us resulti un handicap o motiu de temor a l’hora de triar l’especialitat

Com és el dia a dia d’un resident d’Aparell Digestiu?

Depèn de la rotació i de l’any d’especialitat. En general, es podria parlar que comencem a les 8:00 hores agafant constants i “passant planta”. Pot ser que aquell dia hi hagi consulta externa (tot el matí o només una part). Si s’està a endoscòpia, durant tot el matí al box d’exploracions realitzant les endoscòpies sota la supervisió de l’adjunt. Si aquell dia hi ha guàrdia, a les 15:00 comença normalment.

Com funcionen i quines són les rotacions que es fan durant la residència?

En ser una especialitat mèdica, el primer any són rotacions per serveis transversals de medicina (interna, infeccioses, urgències,…), el segon any és planta d’hospitalització, el tercer any endoscòpia digestiva, i el quart any retorn a planta com a R-gran i acabar de perfilar àrees que no s’hagin vist i segons preferències del resi (endoscòpia avançada, patologia funcional,…).

Com són les guàrdies?

Les guàrdies d’especialitat són molt gratificants, però també força dures. El pacient cirròtic descompensat, l’hemorràgia digestiva, pacient d’inflamatòria,… A part de fer l’endoscòpia urgent. Una de les coses que he descobert durant l’especialitat és que digestiu té component també d’urgència i “d’haver de córrer” en algun moment per patologia urgent.

Et pots subespecialitzar?

Sí, Digestiu ofereix moltes àrees de subespecialitzasció: hepatologia, malaltia inflamatòria intestinal, endoscòpia avançada, patologia funcional,…

Un cop acabada l’especialitat, és fàcil trobar feina?

En el moment actual sí i la projecció futura és que faran falta especialistes de Digestiu arreu! L’obertura del cribratge de càncer colorectal a tot el territori ha generat i generarà, clarament, llocs de treball de l’especialitat. Els residents actuals que acabem tenim diverses opcions de feina, tant en hospitals del sistema públic, sobretot en l’àmbit comarcal, com en entitats de medicina privada.

Com és la relació metge-pacient? I amb els familiars?

La relació és molt propera i variada. Atens des de pacients cirròtics amb múltiples comorbilitats, fins a pacients joves amb malaltia inflamatòria intestinal.

Tornaries a triar aquesta especialitat?

Sens dubte i clarament sí!!! És una especialitat molt àmplia, versàtil, amb parts de medicina pura i també amb una part tècnica com és l’endoscòpia. A més, amb clares opcions de sortida laboral. Es respira molt bon ambient a les societats científiques i els congressos de l’especialitat. Sens dubte, la tornaria a triar!

Algun consell respecte a la tria d’especialitat?

Si us passa pel cap Digestiu, no ho dubteu: trieu-la!

També us pot interessar:

2 thoughts on “MIR: Què has de saber sobre l’especialitat d’Aparell Digestiu?

Deixa un comentari