MIR: 9 coses que has de saber si vols ser metge dermatòleg

Preguntes i respostes per a R1 #OrientacióMIR

 fballescaEl Dr. Ferran Ballescà està acabant el segon any de residència com a metge dermatòleg en l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona. Explica que en aquesta especialitat s’ha de ser “observador i molt meticulós en la utilització del llenguatge” i que un dels grans avantatges és la gran varietat de subespecialitzacions que existeixen. Si us interessa Dermatologia, no deixeu de llegir els consells del Dr. Ballescà. I recordeu que el dia 17 el Col·legi celebra la Jornada d’Orientació MIR!

Per què Dermatologia?

És una especialitat molt àmplia i en constant creixement, amb possibilitat de sub-especialitzar-se en diferents camps: melanoma, càncer cutani no melanoma, cirurgia, vigilància del pacient trasplantat, psoriasi, malalties sistèmiques, dermatopediatria, dermatopatologia, tricologia… A més, encara avui té força sortida laboral (sobretot en l’àmbit privat). Un altre punt a favor (o en contra, segons es miri) és que després d’acabar l’especialitat no es fan més guàrdies.

Quin és el teu dia a dia?

La major part del temps el passem a consulta externa i, en segon lloc, a quiròfan (aquest temps és molt variable segons l’hospital). També dediquem força temps a resoldre les interconsultes de planta de companys d’altres especialitats. Es preparen moltes sessions clíniques tant dins com fora del servei. També hem de cobrir quiròfans de tarda i comentar biòpsies a anatomia patològica. La feina a planta es bastant anecdòtica en la nostra especialitat, tot i que en alguns hospitals com el meu sí que ingressem pacients a càrrec nostre.

S’ha de tenir alguna qualitat especial per ser resident de dermatologia?

Ser observador i molt meticulós en la utilització del llenguatge.

Com són les rotacions en el servei?

El primer any es fa una rotació externa pels serveis de medicina interna, cirurgia plàstica o cirurgia maxil·lofacial i, en alguns llocs, anatomia patològica. Les rotacions internes es fan en diferents unitats, que són més o menys grans segons l’hospital: psoriasi, melanoma/melanocítiques, càncer cutani no melanoma, anomalies vasculars, dermatopediatria, anatomia patològica, limfomes, hidrosadenitis, dermatitis de contacte, fotobiologia, cirurgia (si és una unitat separada), etc. També se sol rotar per la consulta especialitzada (a l’ambulatori) i d’ R3 o R4 (depèn de l’hospital) es comença la consulta pròpia del resident.

Pel que fa a les rotacions externes: rotacions lliures (preguntar en cada hospital), dermatopediatria a Sant Joan de Déu (normalment de R3/R4) i és més o menys llarga segons si a l’hospital d’origen hi ha o no pediatria.

Com s’organitzen les guàrdies?

Entre sis mesos i dos anys de guàrdies de medicina interna (segons l’hospital).

Com s’afronta el primer any de residència?

En general, el resident de dermatologia està molt supervisat fins que te consulta pròpia (tercer /quart any de residència). Els residents de primer i segon any només tenen l’obligació de formar-se.

És millor fer aquesta residencia en un hospital gran o en un petit?

Tots els hospitals de Catalunya on s’ofereix la residència són de tercer nivell i en tots se surt molt ben format. Existeixen algunes diferències entre ells sobretot a nivell quirúrgic i d’investigació.

Té moltes sortides laborals?

Avui en dia no existeix el dermatòleg a l’atur, sobretot perquè hi ha moltes opcions de feina en la medicina privada. En l’àmbit públic les sortides són bastant més complicades.

Què aconselles als que començaran el MIR en aquesta especialitat?

Moltes felicitats a tots els que escolliu dermatologia mèdico-quirúrgica i venereologia aquest any. És una especialitat complexa, que es treballa molt poc durant la carrera i en la que sobretot els primers anys és necessari molt d’estudi. Tot i així, quan hi aprofundeixes, la gran diversitat diagnòstica i els bons resultats terapèutics faran que us hi enganxeu i que us sentiu molt satisfets de la vostra feina. I com a consell, un cop us hagueu decantat per la nostra especialitat no us obsessioneu en quin hospital us voleu formar. Per sort a Catalunya tots els residents sortim molt ben formats, amb diferències en alguns camps on cada hospital excel·leix més. Benvinguts, us esperem amb els braços oberts!

També et pot interessar:

15 thoughts on “MIR: 9 coses que has de saber si vols ser metge dermatòleg

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s