Preguntes i respostes per a R1 #OrientacióMIR
La Dra. Raquel Adsarias és R1 del servei de Pediatria de l’Hospital Vall d’Hebron. Aquest és el seu primer any com a informadora en la IV Jornada d’Orientació per als futurs MIR que organitza el COMB. Ens explica quins són els aspectes que més preocupen sobre la residència a Pediatria.
Com són les rotacions durant la residència a Pediatria?
Durant el primer any de residència s’obté una visió general de la Pediatria. Els R1 estan quatre mesos en nounats, altres quatre en pediatria general i quatre mes en urgències. Els R2 passen entre dos i quatre mesos en serveis molt més específics, com per exemple, malalties infeccioses, pneumologia infantil, aparell digestiu, etc.
El tercer any és el més dur dels quatre i els residents tenen un gran desgast físic i mental perquè passen moltes hores a l’hospital i a més, estan en àrees dures, com UCI natal, UCI pediàtrica i oncologia infantil i pediàtrica. El darrer any, quan ja s’arriba a R4, és lliure, és a dir, cadascú decideix on passar els nou mesos que durarà la residència.
És millor fer la residència a un hospital gran o a un petit?
Fer la residència en un hospital gran, com l’Hospital Vall d’Hebron o l’Hospital Sant Joan de Déu, té l’avantatge que els residents veuen pacients molt més complexos que en els hospitals petits. Estan acostumats a enfrontar-se a casos complicats i reaccionen i actuen amb més facilitat. Si mai, o molt poques vegades, s’han tractat casos difícils poden espantar una mica.
No obstant, els residents dels hospitals petits sempre fan rotacions als hospitals grans i al final, tots els estudiants acaben tenint la mateixa formació. Altra cosa que també canvia molt és la càrrega assistencial: en un hospital gran sempre és molta més que en un centre petit.
Quin és l’horari que es fa durant la residència?
L’horari depèn molt de la rotació. Durant els dos primers anys de residència solen treballar de 8.00 a 17.00h. A partir de R3 canvia totalment i es treballen moltes més hores.
Es poden fer subespecialitats?
Després de la residència es pot fer un màster no oficial que dura dos anys i que et permet especialitzar-te en algun aspecte més concret de la Pediatria.
Si tens algun dubte més sobre el MIR, com per exemple com serà el dia d’escollir plaça o què has de tenir en compte quan comences la residència pots veure el vídeo sobre la IV Jornada d’Orientació als futurs MIR.
També pots consultar els articles:
- MIR: Les 4 coses que has de saber si vols ser ginecòleg
- MIR: Les 4 coses que has de saber si vols ser metge internista
- MIR: Les 7 coses que has de saber si vols ser metge de família
actualització (04/04/2016)
- MIR: 8 coses que has de saber si vols especialitzar-te en Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu
- MIR: 9 coses que has de saber si vols ser metge dermatòleg
- MIR: Les 8 coses que has de saber si vols ser metge cardiòleg
- MIR: 9 coses que has de saber si vols fer Oftalmologia
- MIR: Les 8 coses que has de saber si vols especialitzar-te en oncologia mèdica
- MIR: 9 coses que has de saber si vols ser metge radiòleg
19 thoughts on “MIR: Les 4 coses que has de saber si vols ser pediatra”