MIR: Les 10 coses que has de saber si vols fer Cirurgia plàstica, estètica i reparadora

amonteLa Dra. Alejandra Monte està en el quart any de residència al Servei de Cirurgia plàstica, estètica i reparadora de l’Hospital Vall d’Hebron. Ens explica que aquesta és una especialitat “resolutiva i molt àmplia”, tot i que moltes vegades és “bastant desconeguda pera  molts llicenciats en Medicina”. La Dra. Monte us recomana visitar els diferents serveis de Cirurgia Plàstica per conèixer-la de primera mà i us explica quins són els aspectes que cal saber abans de triar.

Per què vas optar per aquesta especialitat a l’Hospital Vall d’Hebron?

Sempre havia volgut fer una especialitat quirúrgica i, en aquesta, la major part de l’activitat té lloc a quiròfan. Vaig considerar que la Cirurgia plàstica i reparadora és una especialitat molt àmplia, que tracta pacients de tots els grups d’edat i en quasi qualsevol àrea anatòmica. És una especialitat resolutiva i que, generalment, aconsegueix un grau de satisfacció alt per als pacients. L’Hospital Vall d’Hebron atén un gran volum de pacients i és centre de referència de cremats, micròtia i reconstrucció auricular i epidermòlisi bullosa. Considerava que era el lloc on millor em podia formar donada la complexitat i el volum de casos.

 Com és el Servei de Cirurgia plàstica, estètica i reparadora a l’Hospital Vall d’Hebron?

L’activitat es divideix per unitats (cremats, tumors cutanis, patologia mamària, cirurgia plàstica pediàtrica, seqüeles post cirurgia bariàtrica, paràlisi facial, etc). En formem part 13 metges especialistes (adjunts) i 10 residents (2 per any).

 Com és el dia a dia del resident?

L’activitat quirúrgica suposa aproximadament el 80% del temps. La resta es distribueix entre consultes i plantes. Cada matí es fa un “pase” de guàrdia a les 8.00h i, a més, fem sessions dos cops per setmana i reunió docent un cop al mes.

 Quin tipus de feina fan els R1?

Els R1 roten pels diferents serveis que marca el programa de l’especialitat: tres mesos al nostre servei (unitat de cremats), tres mesos a UCI, tres mesos a cirurgia de mà i tres mesos a cirurgia general. Realitzen guàrdies als serveis on roten, però també en fan algunes de l’especialitat. El resident de primer any té com a principal objectiu l’aprenentatge dels conceptes i de les pràctiques bàsiques de l’especialitat, així com guanyar independència i autonomia progressivament.

Quin és l’horari habitual dels residents?

Depèn de la intervenció quirúrgica del dia en concret. Si només està programada de matí, llavors l’horari és de 8h a 15 o 16h. Els dies que hi ha quiròfan programat per la tarda o microcirurgia, s’allarga fins que ha acabat la cirurgia. Les tardes lliures es poden aprofitar per fer recerca, escriure publicacions o realitzar pràctiques de microcirurgia, entre d’altres coses.

Com són les guàrdies?

És fan entre 4 i 5 guàrdies al mes de l’especialitat. L’Hospital Vall d’Hebron és centre de referència de cremats, patologia que ocupa al voltant de la meitat del temps de les guàrdies. D’altra banda, tractem traumatismes facials en pacients traumàtics, defectes cutanis i atenem consultes de gairebé qualsevol especialitat, en cas de problemes cutanis.

 Podeu fer rotacions externes?

Sí. El recomanable és fer-les de R4-R5.

 Quins són els pros i contres de treballar en un hospital petit i en un de gran?

En general, els hospitals que acullen residents de cirurgia plàstica es poden considerar grans, donat que és una especialitat pròpia d’hospitals de nivell terciari (tot i que també està present en hospitals més petits, però sense possibilitat d’acollir a residents).

 S’han de tenir algunes “habilitats especials” per fer aquesta especialitat?

Considero que és una especialitat amb un vessant artístic que busca l’harmonia i proporció corporal aplicant tècniques pròpies. Alguns defectes que necessiten reconstrucció suposen un veritable repte quirúrgic. No obstant això, crec que qualsevol metge a qui li agradi la cirurgia pot fer-la.

 Quins consells donaries als pròxims R1?

Que escullin l’especialitat que els agradi més, que no deixin perdre l’especialitat que més els apassiona perquè hi hagi poques perspectives laborals actualment o tingui poca “fama social”. Pel que fa a Cirurgia plàstica, és una especialitat bastant desconeguda per a molts llicenciats en Medicina i de la qual, a vegades, es tenen idees preconcebudes que no s’ajusten a la realitat. Durant la carrera no hi ha massa temps per conèixer-la, a menys que un mateix s’hi hagi interessat. Per això recomano que si un se la planteja, vagi a visitar els diferents serveis de Cirurgia Plàstica i conegui realment en què consisteix.

També us pot interessar:

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s