MIR: 7 coses que has de saber si vols ser resident de cirurgia oral i maxil·lofacial

La Dra. Laura Pozuelo s’està especialitzant en cirurgia oral i maxil·lofacial. És R3 a l’Hospital de Bellvitge. Ha participat com a voluntària a les jornades del CoMB d’orientació als futurs residents resolent els dubtes dels qui han d’escollir especialitat aquest any. Reconeix que la seva especialitat “és la gran desconeguda per als estudiants perquè no existeix com a assignatura” i es va tractant en diferents temes. Però abasta una gran diversitat de patologia i això és el que més li agrada. En el dia a dia, afirma que “veuen una mica de tot en el territori anatòmic de cap i coll”.

Quin és el perfil més adequat per ser cirurgià oral i maxil·lofacial?

No crec que es necessiti tenir un perfil concret. Simplement han de ser persones a les quals els agradi la cirurgia i la sala d’operacions. Obertes als nous avenços que s’estan donant en l’especialitat, com tot el relacionat amb la planificació virtual, les noves tecnologies 3D i el disseny de guies quirúrgiques assistit per ordinador.

Com és el dia a dia del resident?

És molt dinàmic. Maxil·lofacial és una especialitat medicoquirúrgica en què assistencialment dediques temps a planta, a urgències, a consultes i, per descomptat, a quiròfan; sigui de cirurgia local o de grans cirurgies sota anestèsia general.

Com funcionen les rotacions?

Durant els primer anys es fan les rotacions generals i gairebé estàs tot l’any fora del servei. A tercer, hi ha una rotació a otorinolaringologia (ORL) i a quart a cirurgia plàstica (CPL). Durant l’últim any hi ha una altra rotació opcional de lliure elecció. Al meu hospital, per exemple, es poden realitzar tant al mateix centre com en un altre, en l’àmbit nacional o internacional.

És una especialitat molt àmplia. Requereix formació complementària?

En la mesura del possible s’intenta complementar la formació amb cursos en determinats temes, que, tot i que no són obligatoris, sí que són recomanables. D’altra banda, tothom té el dubte sobre si estudiar o no odontologia. Si no penses marxar a treballar fora no és imprescindible ni necessari. Però en la majoria de països europeus s’exigeix la doble titulació per poder exercir-hi.

Quins aspectes creus que s’han de tenir en compte a l’hora de triar centre?

Els centres que ofereixen docència MIR per a cirurgia maxil·lofacial són centres terciaris que, normalment, abasten tota la patologia de l’especialitat, però existeixen excepcions i centres on es treballa més determinades patologies. Per tant, si algú té un interès molt concret dins de l’especialitat ha de mirar això. També s’ha de tenir en compte si hi ha només un únic resident per any o més. I, finalment, si es visiten els hospitals i es té l’oportunitat de parlar amb diverses persones, també es pot captar una mica l’ambient. Penso que el lloc al qual vagis ha de donar-te bona sensació.

Ara que ja ets R3. Quins consells donaries als que comencen?

Que tinguin ganes i estiguin predisposats a aprendre. La residència és una etapa formativa molt bonica on es va veient la progressió de cada persona, no només a escala professional, sinó també personal. Les responsabilitats s’adquireixen gradualment i sempre hi ha algú a qui preguntar i que et pot ajudar en determinades situacions.

Quin futur veus a l’especialitat? Quines sortides laborals?

És una especialitat on normalment no hi ha atur. El handicap potser és que, al tractar-se d’una especialitat de nivell terciari, trobar un lloc a un centre públic on es realitzin tot els procediments complexos és difícil. Però cada vegada més hi ha hospitals comarcals que incorporen serveis de cirurgia maxil·lofacial encara que no realitzin procediments d’alta complexitat. D’altra banda, a la medicina privada, sí que hi ha molta oferta i normalment els residents que acaben hi troben lloc.

També us pot interessar:

 

4 thoughts on “MIR: 7 coses que has de saber si vols ser resident de cirurgia oral i maxil·lofacial

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s