“Passem un terç de la vida dormint i és molt important que aquesta part sigui satisfactòria”
“Malauradament, no tenim temps per fer tot allò que voldríem: sortim tard de la feina, volem tenir més temps per conciliar la vida familiar i personal, més temps d’oci… I anem traient hores al son”
“Hem de tornar a reeducar en què hem de dormir prou per estar bé i funcionar durant tot el dia”

El son és un element fonamental per a la nostra salut, però no sempre hi parem l’atenció que es mereix. Al voltant d’un 30% de la població pateix diverses alternacions del son i, en general, dormim menys hores de les recomanades. Portar un estil de vida atrafegat ens du, sovint, a sacrificar el descans per intentar arribar a tot. Parlem sobre el descans nocturn i la seva importància amb Ana Fernández Arcos, neuròloga i experta en son de la Unitat del Son de l’Hospital de Sant Pau.
Pots escoltar l’entrevista al podcast Hipòcrates en pijama ( Temporada 2 episodi 1): “D’escriptura i qualitat del son”

T2- Ep.1 D'escriptura i qualitat del son – Hipòcrates en pijama
Per què és tan important el son per a la nostra salut?
Sabem que el son és fonamental per a la salut i per a una bona qualitat de vida. No coneixem encara del tot quines són les seves funcions, tot i que cada vegada, sobretot a nivell de les funcions cerebrals, en sabem més. El que sí sabem amb molta profunditat són les conseqüències que té la manca de son i un mal descans, tant a curt o com a llarg termini. Les persones que dormen poc l’endemà tenen un pitjor rendiment acadèmic i laboral, poden cometre més errors, tenen una major irritabilitat i un pitjor control d’impulsos i moltes vegades també tenen un pitjor estat d’ànim per afrontar tot el que han de fer durant el dia.
Està molt interioritzat que necessitem menjar bé, fer activitat física, però potser no hi ha tanta consciència entre la població sobre la necessitat que tenim de dormir i sobretot de dormir bé. És així?
Sí. Malauradament, el fet de no dormir bé està assumit com a normal, sobretot en determinades franges d’edat com la gent gran, entre les embarassades o en moments determinats de la vida. Pensem que és “el que toca”. Però cada cop sabem més que és important dormir bé. No ens hem d’acostumar i hem de consultar quan estem descansant malament. Passem un terç de la vida dormint i és molt important que aquesta part de la vida sigui satisfactòria.
Per què hi ha tants problemes amb el son i amb la seva qualitat? Quins són els més habituals?
Creiem que són causats principalment per l’estil de vida. Portem un ritme molt estressant que fa que estiguem molt “hiperalerta” i que no puguem relaxar-nos en el moment de preparar-nos per dormir, tenir una somnolència normal i arribar fins al son. Els problemes més freqüents són, sobretot, per agafar el son i mantenir-lo o perquè ens despertem abans de l’hora que voldríem, el que seria l’insomni. També hi ha una altra part que no hem d’oblidar: les apnees del son, que fan que ens anem despertant a la nit i que el son sigui de mala qualitat. Tot això té un tractament i és important que la gent ho consulti.
Quan parles dels estils de vida com a causa principal d’aquestes dificultats per dormir i dormir bé, parles bàsicament de l’estrès?
Sobretot això. Malauradament, no tenim temps per fer tot allò que voldríem: sortim tard de la feina, volem tenir més temps per conciliar la vida familiar i personal, més temps d’oci… I anem traient hores al son. Això fa que cada cop dormim menys i que no ens puguem relaxar prou per adormir-nos amb una bona qualitat.
Per la quantitat de persones que hi ha amb problemes del son, ens podem atrevir a dir que hi ha una certa epidèmia de “no dormir bé”?
Pensem que sí, perquè ens estem adonant que en totes les edats la gent està dormint poc. La majoria anem privats de son. Estem dormint menys temps del que hauríem de dormir. En els adults seria d’entre 7 i 9 hores cada nit. També ens estem adonant que dormim en un horari inadequat. No anem a dormir quan tenim son ni el temps que caldria, sinó que anem a dormir una mica com podem o anem posposant el fet de dormir per donar lloc a altres activitats. Això fa que tinguem conseqüències, que estiguem pitjor del que podríem estar i que tinguem una fatiga que realment ens perjudica.
Has comentat les hores mínimes o les hores estàndards que hauria de dormir una persona adulta. Quantes hores haurien de dormir els infants, els joves i els adolescents?
Depenent de l’edat. Els nens més petits necessiten moltes hores, els nadons de vegades fins a 12 o 14 hores i fan moltes migdiades. A mesura que ens anem fent grans, necessitem menys hores de son, però ens trobem molts adults joves, adolescents o persones al voltant dels 20 anys que necessiten dormir 9 a 10 hores perquè el seu cervell encara necessita dormir més. A la consulta ens trobem gent que es queixa que té son durant el dia i és que realment té un son insuficient. Hem de reeducar en la idea que hem de dormir prou per estar bé i funcionar durant tot el dia. La gent gran cada cop té menys necessitat de dormir i tenen un son més fràgil. Hem d’explicar-los que potser no tenen un trastorn de son i que s’han adaptar al fet que ara no han d’estar 8 hores al llit i començar a dormir menys o el que el seu cos els hi demana.
Has fet servir la paraula reeducar. De vegades el tractament dels problemes del son s’associen a fàrmacs, però hi hauria camp per còrrer en paral·lel o al marge dels fàrmacs? Quins són actualment els tractaments?
Els que ens dediquem als trastorns del son incidim molt en els hàbits, en tot allò que podem canviar i que està cronificant el problema. Els pacients als quals indiquem un tractament farmacològic són molts seleccionats. Els indiquem un de poques setmanes i els monitorem per treure’l. És poc freqüent que tinguem un tractament crònic, tot al contrari. Traiem més medicacions, somnífers o sedants, que en posem. És més important reeducar o incidir en els bons hàbits de son. De vegades hi ha altres mesures per a l’insomni, com la teràpia cognitiva conductual que consisteix en tornar a habituar el cos a dormir correctament. I, per exemple, en el cas de les apnees, tractar amb uns dispositius de pressió continuada com les màquines de CPAP (Continuous Positive Airway Preassure) per evitar-les i tenir un son estable i reparador. Cada cop tenim nous fàrmacs i noves dianes terapèutiques que ens podran ajudar, però no hem d’oblidar mai quina és la base d’un descans correcte.
Quin perfil de pacient arriba a una unitat del son especialitzada?
Sobretot pacients que no han millorat tot i ja haver rebut un primer tractament del seu metge de família, que tenen trastorns de conducta durant el son i que requereixen un estudi polisomnogràfic o que tenen una comorbiditat que els pot estar afectant com, per exemple, epilèpsia o trastorns neurològics. El fet de descansar malament els pot afectar molt durant el dia. L’ideal seria que els metges de família tinguessin més recursos per poder avaluar millor els trastorns del son i poder dirigir-los millor. Es necessita bastant de temps per poder fer una història clínica de son. Això és important que ho tinguem clar. Volem ajudar els pacients i els donem medicació, però l’ideal seria prevenir aquests trastorns. No només per evitar-los, sinó per millorar la qualitat de vida. En qualsevol malalt, el descans és molt important.
Tot i que als habitants de l’Estat espanyol ens coneixen per la migdiada, el cert és que estem al capdavant del consum de fàrmacs per dormir. Quina és la raó?
La manca de recursos que comentàvem i també que a nivell cultural hi ha una tendència a l’automedicació, a provar fàrmacs d’algun familiar, per exemple. Això ens pot ajudar en un moment donat, però a la llarga no està solucionant el problema, tot i que aquella nit dormim bé. També crec que hi ha poc coneixement sobre les unitats de son i els seus especialistes.
Dormim menys que els nostres veïns europeus. Dormim pitjor?
Els estudis diuen que, en general, dormim menys. Jo crec que en part és per l’exposició a la llum perquè en tenim fins bastant tard. Tenim l’oci fins molt tard, els programes de televisió acaben molt tard, no hi ha cultura d’anar a dormir d’hora perquè hem de matinar i en determinades temporades de l’any la calor també ens afecta. Les altes temperatures fan que es dificulti l’inici del son i també el descans regular.