MIR: Què preguntar als centres per escollir l’especialitat?

blogDesprés de l’esforç de l’examen MIR, ara toca decidir quin camí professional voleu seguir. És el moment de preparar bé la vostra llista d’especialitats i anar a escollir plaça tenint ben clars la ciutat de destí i el centre. Per fer aquesta llista, cal recopilar la màxima informació possible i aquesta només s’aconsegueix visitant els hospitals i centres que us interessin i, sobretot, preguntant als altres residents.

El Dr. Francesc Bas, R3 d’Aparell Digestiu a l’Hospital de Bellvitge, va explicar durant les VI Jornades d’Orientació per a futurs MIR del Col·legi, que és important tenir diferents informadors per aconseguir diversos punts de vista. El Dr. Bas també va recomanar anar a buscar l’opinió dels residents de segon i tercer any, ja que, “tenen una visió més real del que és la residència i l’especialitat”.

Però, quins són els aspectes sobre els quals cal informar-se? El Dr. Bas en proposa aquests sis:

Especialitat

El moment d’escollir especialitat és un moment d’introspecció, de reflexió per pensar quin metge voleu ser en el futur. Alguns dels punts a valorar són el tipus d’especialitat, és a dir, si preferiu una de caràcter quirúrgic, una mèdica o una mèdico-quirúrgica. També les habilitats que es requereixen, tot i que en aquest sentit, el Dr. Bas remarca que “tot es pot aprendre.

A més, també cal conèixer els aspectes pràctics de l’especialitat, com ara la possibilitat de fer rotacions externes per veure les patologies que no es tracten en el centre, l’organització de les guàrdies o el dia a dia del resident. En el cas de les especialitats mèdiques, és important valorar quines són les unitats específiques que existeixen, si hi ha adjunts que s’hi dediquin i, en el cas de les que inclouen parts intervencionistes, com ara cateterismes o endoscòpies, com és la formació dels residents. Pel que fa a les quirúrgiques, és bàsic “fer mans”, per això cal saber si els residents operen, els tipus de cirurgies que fan i el nivell de resolució i seguretat amb què acaben el MIR.

Activitat docent

Tot i que la normativa marca l’activitat docent que ha de rebre el resident, cal informar-se sobre les sessions que hi ha al servei i si es fa formació continuada per a residents. Com diu el Dr. Bas, durant la residència “s’aprèn més per osmosis i per pràctica assistencial que no pas per fer colzes”. Així, “el fet que hi hagi sessions monogràfiques et permet conèixer la teva especialitat, sobretot si les fan els mateixos residents, ja que ho expliquen més de tu a tu”.

Horari

És important saber quan s’entra i quan se surt de l’hospital. Els residents us explicaran si és necessari quedar-se a dinar i si cal anar-hi durant el cap de setmana. El Dr. Bas explica que hi ha serveis que no obliguen, però “conviden fervorosament” els residents a passar dissabte o diumenge pel centre, tot i que cadascú té la llibertat d’avenir-s’hi o no.

Recerca

Si esteu interessats a fer el doctorat i dedicar-vos a la recerca, heu de saber si l’hospital que us agrada us dona la possibilitat de fer-ho. Pregunteu quines són les línies de recerca del servei, si publiquen articles originals, si els residents poden participar-hi, si donen la possibilitat de presentar comunicacions i pòsters a congressos, si hi faciliten l’assistència i si hi podreu fer la tesi o, si més no, iniciar-la.

Perspectives de futur

Tot i que us queden per davant quatre o cinc anys de residència, no està de més saber quines són les perspectives de futur de l’especialitat. Aquí us en pot donar una orientació l’adjunt del servei, que us explicarà els tipus de sortides laborals que tindreu al vostre abast.

Nivell de satisfacció

Un cop hagueu preguntat tot allò que cregueu oportú, és interessant saber si els residents estan contents, si escollirien de nou la mateixa especialitat al mateix hospital i si us recomanen anar a visitar altres centres. Per posar el punt i final del tot, el Dr. Bas recomana parlar amb residents d’altres serveis per “corroborar” la informació que us han donat.

Heu de tenir en compte que l’hospital perfecte no existeix, però sí que existeix el vostre hospital i quan hi aneu, sentireu que aquell és el vostre lloc. Com diu el Dr. Bas, la dedicació al MIR és màxima, per això cal que us decidiu per un lloc que us faci sentir bé, només així “la vostra residència serà completa i ho fareu realment bé”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s