“La impressió 3D tindrà un lloc a la medicina”

Dr. Guillem BoriEl doctor Guillem Bori és cirurgià ortopèdic i traumatòleg a l’Hospital Clínic de Barcelona. És un metge que aposta per la innovació i vol saber quin valor afegit aporten les noves tecnologies. Per això està treballant amb impressió 3D de models de malucs per a la preparació quirúrgica en casos complexos. Estudia si gràcies a la impressió 3D es pot planificar millor el grau de concordança entre aquesta planificació i la pròtesi implantada. Finança el seu projecte gràcies  a una beca Beca Dr. Josep Trueta d’ajut a la recerca 2015 de la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica.

També pots llegir l’entrevista a la Revista COMB núm 149

En què consisteix el vostre estudi amb el qual feu servir la impressió 3D?

Estudiem si la introducció de models 3D en la cirurgia preoperatòria de recanvis complexos

de maluc és útil i ens ajuda a fer aquesta cirurgia. Durant la planificació preoperatòria és molt important saber quin és l’implant que hem de col·locar definitivament en el pacient.

Primer planifiquem la cirurgia a l’ordinador, en dues dimensions, després fem la planificació en tres dimensions i, finalment, la cirurgia. Estudiem quina és la concordança de l’implant amb el model 3D o amb el 2D. En els primers casos ens està ajudant molt, perquè de moment la concordança és una mica millor en el model 3D que no pas en la planificació 2D.

Per a quins pacients ho apliqueu?

Ho utilitzem en dos tipus de pacients:  aquells que no porten pròtesi, però que tenen deformitats importants del maluc que hem d’operar (ja sigui per una displàsia congènita o per fractures a l’acetàbul o la part femoral), i pacients que prèviament han portat una pròtesi i que en afluixar-se s’ha creat un defecte gran a l’os on hem d’implantar una nova pròtesi.

La impressió 3D té viabilitat econòmica a llarg termini?

Penso que sí. La impressió 3D tindrà un lloc a la medicina i justament estem fent aquesta beca per veure quin és el lloc en la nostra part de l’especialitat. Ajudarà el cirurgià a l’hora d’escollir quin implant és el més adequat per als pacients que tinguin una deformitat important o un defecte ossi després d’haver portat una pròtesis.

Avantatges de la impressió 3D?

Et permet assajar la cirurgia que li faràs al pacient de manera anticipada i en un entorn més real. D’aquesta manera es pot realitzar una cirurgia més precisa i evitar complicacions.

Quins són els reptes de futur?

Ens n’hem de plantejar dos. Saber quins pacients es poden beneficiar d’aquesta planificació i que els models 3D siguin el màxim de precisos, sobretot en petits defectes o en petites coses que puguem trobar durant la cirurgia.

S’estan fent altres usos de la impressió 3D en medicina?

Té un paper clau en la planificació quirúrgica. I hi ha altres especialitats que l’estan fent servir (cirurgia maxil·lofacial, cirurgia plàstica, neurocirurgia, cirurgia cardiovascular…). En la creació de pròtesis i implants a mida també es pot utilitzar en educació mèdica, els residents podrien practicar cirurgies en escenaris més reals.

2 thoughts on ““La impressió 3D tindrà un lloc a la medicina”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s