Salut 2.0: La xarxa al servei dels professionals

Com estem treballant els professionals de la salut a través de la xarxa?

Estem preparats per aquesta nova realitat?

Quins són els aspectes ètico-legals i de confidencialitat que cal tenir en compte quan ens comuniquem i ens relacionem amb aquestes eines?

La informació que circula per la xarxa és de qualitat, com garantir-la i com generar confiança?

Aquestes van ser algunes de les qüestions tractades a la jornada “Salut 2.0: la xarxa al servei dels professionals” organitzada pel COMB el passat 29 de novembre. Durant la sessió es va posar sobre la taula com l’ús de les eines 2.0 és una realitat cada cop més present entre els professionals de la salut, i que ha canviat la manera de comunicar-se i relacionar-se amb els pacients, amb els professionals i amb la societat en general.

salut20comb1El Dr. Jaume Padrós, vicepresident del COMB, va inaugurar la sessió destacant la importància que els professionals sanitaris liderin les eines 2.0 ja que poden permetre una millor comunicació amb els pacients, amb els professionals, amb els mitjans de comunicació i la societat en general. Per a Padrós, “necessitem estar presents perquè nosaltres som qui podem donar més seguretat i fiabilitat als continguts que hi circulen”.

La Dra. Mireia Sans, vocal de la junta del COMB i responsable d’aquesta iniciativa, va moderar la primera taula de debat sobre “noves formes de relació en salut”. Per a la Dra. Sans “els professionals de la salut hem de sensibilitzar-nos amb aquesta nova realitat i no podem donar-li l’esquena”. Segons l’informe red.es, el 48% dels ciutadans consulta a les xarxes per temes de salut, un 40% ho fa per temes de malalties, un 16% per hàbits saludables i un 16% per temes de medicaments. El 30% ja han mirat la xarxa abans de visitar el metge i un 58% ho mira després de la consulta. Segons Sans, “hi ha 7.000 APPS vinculades al mon de la salut, això ja no és el futur, això és el present”.

Aquesta primera taula va comptar amb la participació del Dr. Miquel Molina, metge de família de l’EAP Lluís Millet d’Esplugues de Llobregat, qui va destacar que la web 2.0 és una actitud personal, no necessàriament un conjunt d’eines informàtiques i que tenim infoxicació -sobrecàrrega informativa-, perquè no utilitzem filtres que ens permetin seleccionar aquesta informació. Tant el pacient com el professional han canviat la manera de buscar informació sobre salut i va destacar que tot i això els metges continuen sent la primera font de confiança per al pacient.

El segon ponent de la taula va ser el Sr. Jorge Juan Fernández, Director de l’Àrea Ehealth i salut 2.0 a l’Hospital Sant Joan de Déu i responsable del projecte Hospital Líquid. L’Hospital Líquid té com a objectiu transformar la prestació assistencial a través de les tecnologies, un hospital on la informació flueix gràcies a tecnologies com les xarxes socials, els portals temàtics i els espais virtuals per a pacients, professionals i societat en general.

La taula va comptar també amb la participació de la Sra. Rosa Pérez, infermera de professió i bloguera. El seu blog sobre consells per a la salut i autocures és un exemple de bona informació audiovisual. Ha apostat pel vídeo com a eina de comunicació. Per concloure la primera taula, la Sra. Teresa López Fando, psicooncòloga i representant de la Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), va a donar a conèixer com l’associació ha adaptat la seva estructura a les noves tecnologies i com la creació d’un web 2.0 els ha fet augmentar en un 33% les seves visites.

salut20comb2  salut20comb3

La segona taula “generant confiança a la xarxa” va ser moderada per la Sra. Núria Terribas, directora de l’Institut Borja de Bioètica, i es van tractar temes com la qualitat de la informació de salut que trobem a la xarxa, la seva fiabilitat, la seguretat, la ètica i la confidencialitat.

El primer ponent va ser Dr. Miquel Àngel Mayer, Director de Web Mèdica Acreditada, programa de certificació i qualitat de pàgines web de salut del COMB. En la seva ponència va donar pautes sobre com manejar la informació que es troba a la xarxa i com identificar que aquesta és de qualitat. WMA ha elaborat un Decàleg per a l’ús de webs de salut, unes recomanacions sobre l’ús de les xarxes socials i estan analitzant el tema de les APPS de salut per tal de donar pautes per al seu ús. Per a Mayer, “el metge i el professional sanitari han de ser experts en xarxa. La professionalitat ha de ser la mateixa en les realitats virtual i física. El que fem ha de regir-se pels mateixos condicionants professionals d’ètica i de rigor científic”.

El Dr. Miquel Reguant, metge de família de l’EAP Goretti Badia de Súria, va posar sobre la taula el tema de la intimitat a la xarxa. Per a Reguant, “tot el que fem a la xarxa ho hem de fer defensant la confidencialitat. “La xarxa i la intimitat han de ser compatibles però sempre amb el consentiment del pacient perquè és ell qui decideix sobre la seva intimitat”, va afegir.

El Sr. Bernat Goula, advocat de l’Assessoria Jurídica del COMB, va parlar de confiança i de seguretat. Per a Goula, els instruments per generar confiança a la xarxa han de ser: tenir informació absoluta d’aquella persona a la que estem tractant, identificació i/o autentificació amb el grau que creiem adequat en funció de la informació o rellevància de la informació que estem transmetent, seguiment d’estàndards en matèria de protecció de dades i distintius o segells de confiança per als continguts.

El Dr. Jordi Graells va concloure la taula parlant d’Egovernment i de les accions que ha dut a terme l’administració a les xarxes per tal de facilitar als ciutadans l’accés a les dades i a la informació, fomentant la participació i la col·laboració i sent transparents. La generalitat de Catalunya té 300 perfils a les xarxes socials.

En la tercera taula, moderada per la Dra. Adriana Bataller, vocal de la Junta del COMB, es van presentar 11 iniciatives de salut 2.0 endegades per metges i que van ser escollides prèviament per un comitè científic d’un total de 29 presentades.

Aquesta jornada és una aposta del COMB per les iniciatives 2.0 en el camp de la salut i vol tenir continuïtat en un futur per tal d’anar coneixent com estan treballant els metges i la resta de professionals sanitaris a la xarxa.

La jornada que va comptar amb 200 participants presencials, més de 850 tweets i va ser retransmesa via streaming amb a 800 persones d’arreu connectades. En breu disposareu del vídeo de la jornada per poder seguir-la.

Més informació:

Deixa un comentari