La Terminologia de la salut cardiovascular

Un dels diccionaris en línia publicats el 2022 pel TERMCAT es titula Terminologia de la salut cardiovascular. Es va fer públic coincidint amb l’emissió del programa La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, dedicat a aquesta temàtica. El diccionari es complementa amb una infografia interactiva, Salut cardiovascular. Termes clau.

Aquests dos nous recursos digitals han estat elaborats pel TERMCAT i el Departament de Salut, amb la col·laboració de la Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina (SocDEMCAT) i la participació de diversos experts del sector. Aquest diccionari, que aplega més de 120 termes bàsics relacionats amb la salut cardiovascular, vol ser una eina pràctica de referència per a tots els professionals que necessitin fer servir aquesta terminologia, tant en contextos divulgatius com acadèmics.

Cada fitxa terminològica conté la denominació catalana considerada principal i les denominacions catalanes sinònimes, si n’hi ha, i també els equivalents en castellà, francès i anglès, juntament amb la definició que hi correspon i, eventualment, notes informatives. Els termes estan classificats temàticament en sis àrees: conceptes generals, patologies, factors i marcadors de risc, diagnòstic i terapèutica (dividida en dues parts: tècniques i dispositius, i fàrmacs). S’hi poden trobar termes com ara crioablació, electrocardiograma, marcapassos cardíac, síncope vasovagal, rehabilitació cardíaca, etc.

La infografia complementària està concebuda com un material de divulgació que permet la difusió de més d’una setantena dels termes representatius, d’una manera gràfica i interactiva, amb enllaços a les entrades del diccionari.

Tot seguit fem un repàs amb més detall terminològic d’alguns dels termes que trobareu en aquestes dues obres.

arrítmia

Una arrítmia és un trastorn o una alteració del ritme cardíac. Cal remarcar la grafia de la denominació, amb rr: aquest mot, que es recull en el diccionari normatiu, va canviar la seva forma gràfica el 2016, amb l’aprovació de les normes recollides a l’Ortografia catalana de l’Institut d’Estudis Catalans. S’escriu amb rr perquè la denominació està formada amb el prefix aprivatiu davant d’una paraula que comença per r amb so de erra vibrant (rítmia, derivada de ritme i el sufix -ia). Passa el mateix amb arrítmic -a i arritmogen -ògena, termes que també trobareu en el diccionari en línia.

cardioprotegir

El verb cardioprotegir és un verb transparent semànticament i ben construït lingüísticament a partir de la forma prefixada cardio-, ‘cor’, i el verb protegir. Significa ‘defensar, algú o alguna cosa, del risc i les conseqüències d’un accident cardíac’, de manera que tant l’estructura cardioprotegir una persona com l’estructura cardioprotegir un territori (o un espai, físic o virtual) es consideren adequades. És habitual trobar construccions amb l’adjectiu derivat; per exemple, esdeveniment cardioprotegit o oficina cardioprotegida. Així, l’expressió fa referència a l’acció de protegir el cor d’un eventual pacient, per exemple amb la presència en un espai concret d’un aparell que es pugui fer servir en cas d’aturada cardíaca, com ara un desfibril·lador extern automàtic (DEA) o un desfibril·lador extern semiautomàtic (DESA).

salut cardiovascular

El terme salut cardiovascular és una formació sintagmàtica: la base substantiva salut (“estat de benestar físic, psíquic i social, relacionat amb l’absència de malalties i dolor i amb la voluntat d’optimització del potencial personal”) s’adjectiva amb la forma composta cardiovascular, en què càrdio- és un formant d’origen grec, del mot kardía, que significa ‘cor’, i vascular és una formació creada per analogia sobre el llatí vascŭlum, diminutiu de vas ‘vas, recipient’, que en l’àmbit sanitari sol fer referència als vasos sanguinis.

Podeu consultar tota aquesta terminologia en el web del TERMCAT. I recordeu que si teniu cap dubte terminològic o ens voleu fer arribar qualsevol suggeriment, podeu escriure’ns un correu electrònic a informacio@termcat.cat.

M. Antònia Julià i Berruezo, Centre de Terminologia TERMCAT

Deixa un comentari