Què necessites saber sobre la residència

MIREntre el dia 20 i 21 d’aquest mes de maig tots els MIR us incorporareu al vostre centre o unitat docent per començar el vostre període de formació com a especialistes. Ha estat un camí dur arribar fins aquí, però ara comença una etapa emocionant, plena de reptes i segur que de bon moments.

Hi ha una sèrie de factors que cal saber sobre el MIR. El primer dia com a R1 us ho explicaran tot al vostre centre, però aquí us en fem cinc cèntims:

Recull normatiu

El programa formatiu

El programa formatiu de les especialitats està publicat al BOE i descriu els objectius quantitatius i qualitatius que heu d’adquirir, així com les competències professionals. És l’itinerari tipus. En base a aquest,  el vostre tutor elaborarà un itinerari individual per cada resident, on descriurà que haureu de fer i les vostres rotacions. Els heu de conèixer tots dos.

Quin contracte tenen els residents?

  • Teniu un contracte laboral especial de residència, amb aspectes laborals i formatius propis / establerts.
  • La durada del contracte va en funció del programa formatiu i es renova cada any depenent de les avaluacions, entre 4-5 anys.
  • El règim de dedicació és a temps complert. És incompatible amb qualsevol altra activitat laboral.

Puc canviar de centre i/o especialitat durant el MIR?

Per regla general, no es permet la permuta de places ni trasllat de centre ni unitat docent (Si esteu fent la residència i voleu canviar, heu de renunciar a la vostra plaça i presentar-vos de nou al MIR).

Per aquesta norma hi ha excepcions:

  • Per desacreditació del centre o unitat docent. Dèficits demostrables que el centre té mancances formatives i que no és possible realitzar el pla de formació. En aquests casos el resident té dret a fer la seva especialitat en un altre centre/unitat docent en la mateixa comunitat autònoma.
  • Canvi excepcional d’especialitat, que només es pot fer un sola vegada. Es concedeix molt poc. Va lligat a condicions de malaltia, o causa greu. S’ha de fer en els primers dos anys i ha d’existir una plaça vacant en la mateixa comunitat autònoma. El vostre número d’ordre de la convocatòria uns hauria d’haver permès en aquell moment accedir a aquesta altra plaça.
  • En cas de violència de gènere. Hi ha d’haver un informe del Ministeri Fiscal i una sentència ferma on s’indiqui que el resident víctima de violència de gènere ha d’allunyar-se del lloc de treball.

El tutor

  • Serà el vostre guia i referent, i us acompanyarà durant tota la residència.
  • Proposa l’itinerari tipus de l’especialitat que aprova la comissió docent, i que s’adaptarà al pla individual de cada resident
  • El número màxim de residents per tutor és de 5 residents.

Hi ha avaluacions durant el període de residència?

Tindreu tres tipus d’avaluació al llarg de la residència: formativa, anual i final.

  • Formativa: Avaluació continuada en el temps de tot el procés d’aprenentatge. La fa el tutor.
  • Anual: Es fa al final de cada any de residència i condiciona la pròrroga el contracte de residència. La fa un comitè d’avaluació formada per tutor i especialistes de la unitat. Pot ser positiva o negativa.
    • En aquest darrer cas hi ha tres tipus:
      • Per insuficient aprenentatge (s’ofereixen 3 mesos de recuperació que coincideixen amb el següent any de residència).
      • Per absències injustificades (es podria recuperar l’any següent).
      • Per insuficient aprenentatge no recuperable. En aquest darrer cas es perden tots els drets derivats de la convocatòria, i s’acaba el període de residència.
  • Final: Es fa al finalitzar el període total del programa de formació. La fa el comitè d’avaluació i  verifica si s’ha assolit tot el sistema de competències previstes en el programa. Permet accedir al títol d’especialista.

El llibre del resident

  • Obligatori per tots els residents. És el registre individual d’activitats que fa el resident. Serveix com a instrument d’autoaprenentatge i s’utilitza com a recurs de referència per les avaluacions. Aquest llibre és propietat del resident.

Esteu tots convidats a la Benvinguda MIR que celebrarem el proper 14 de maig al COMB per rebre a tots els que aquest any us incorporeu. Us presentarem quins serveis us ofereix el COMB, la secció col·legial que us representarà a partir d’ara i tindreu la conferècnia “Be a Dr. Doctor!” del Dr. Antoni Trilla. A més  la Secció de Metges MIR i Metges Joves ha preparat una festa per celebrar aquesta nova etapa.

Deixa un comentari