He acabat la residència: I si marxo a l’estranger? (I)

Fellowship, una oportunitat per seguir especialitzant-te

fellowhipSi el que busques és completar la teva formació i adquirir coneixements i habilitats professionals més avançades, la millor opció és fer un fellowship. Aquests programes consisteixen en una estada temporal (generalment un any) participant en les activitats d’una unitat especialitzada d’un centre de prestigi internacional.

Tens l’opció de fer dos tipus de fellowship: el de recerca o el clínic. En el primer cas, dedicaràs tot el temps de l’estada a fer investigació amb el grup de recerca on t’integris. En el segon, combinaràs la recerca amb la tasca assistencial. En qualsevol cas, estaràs supervisat per un tutor que t’acompanyarà al llarg de la teva formació.

Pots anar a qualsevol país d’Europa, Estats Units, Austràlia o Canadà a fer el fellowship. En cada país la burocràcia és diferent, has de tenir ben en compte els seus requeriments i especificitats. Per exemple, si vols demanar l’estada als Estats Units, abans hauràs d’aprovar l’United States Medical Licensing Examination, un examen que els propis americans han de fer per aconseguir la certificació acadèmica que els permet exercir la medicina.

Un cop hagis decidit el fellowship que vols fer, has de posar-te en contacte amb el director del programa i començar a preparar tota la documentació. Has de saber que el procés és lent: pot passar un any des que inicies els tràmits fins que t’incorpores al centre. Per això, és molt recomanable que si tens clar el fellowship i el destí, comences a moure’t abans d’acabar el MIR.

Un altre aspecte molt important és el finançament de l’estada. Els fellowship que ofereixen les universitats solen tenir un finançament associat i s’assigna al candidat una dotació determinada que sol ser l’adequada per viure en aquell país. Altra opció és l’autofinançament, que vol dir que ets tú qui ha de buscar la manera de finançar-se l’estada. El més habitual és buscar una beca.

Recorda que sempre pots acudir al Servei d’Ocupació del COMB, on t’informarem dels tràmits i requisits que necessites per continuar la teva trajectòria professional a l’estranger.

A continuació pots conèixer les experiències del Dr. Pablo López Ojeda i del Dr. Josep Maria Gayà, que van marxar a Canadà i als Estats Units i França, respectivament, a fer un fellowship.

També pots consultar els articles:

 

5 thoughts on “He acabat la residència: I si marxo a l’estranger? (I)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s