He acabat la residència: a per la tesi doctoral!

tesiCom ja us hem explicat en posts anteriors, els camins que teniu al vostre abast una vegada heu acabat el MIR són molt diversos i diferents. Els que gaudiu amb la docència i l’ensenyament, heu pensat en entrar a formar part del món acadèmic universitari? Per aconseguir-ho, el primer que heu de fer és cursar un doctorat. De fet, aquesta és la única via per començar la vostra carrera docent i de recerca a la universitat.

Els estudis de doctorat duren un mínim de 2 anys i culminen amb la defensa de la tesi doctoral, que són les conclusions d’una recerca original relacionada, en aquest cas, amb un tema de caràcter mèdic o científic.

Quins són els requisits per entrar en un programa de doctorat?

El doctorat és la titulació acadèmica més alta que podeu assolir. Segons indica l’actual normativa europea d’ensenyaments superiors, per accedir a un programa de doctorat heu de tenir un dels següents títols:

  • Títol universitari amb 300 ECTS, d’aquests, 60 han de tenir nivell de màster.
  • Títol universitari amb 300 ECTS, on figurin crèdits de formació en recerca equivalents als d’un màster.
  • Especialistes formats via MIR o residents a partir de R2.
  • Títol universitari estranger que acrediti nivell de formació equivalent a un màster (no cal homologació).
  • Tenir un altre doctorat.
  • Llicenciatura i Diploma d’Estudis Avançats o suficiència investigadora (aquests per els que venen dels plans d’estudis més antics).

En el vostre cas, es considera que durant la residència assoliu els coneixements de màster, per això podeu accedir directament al doctorat sense necessitat d’haver obtingut els crèdits de màster o en recerca que es demanen.

Quins passos s’han de donar?

– Admissió: una vegada tingueu clar quin programa de doctorat voleu cursar, heu de demanar l’admissió.

– Matrícula: si us admeten, el següent pas es formalitzar la matrícula en l’Escola de Postgrau. En totes les universitats trobareu una escola de postgrau o un departament administratiu dedicat a la burocràcia dels màsters i els doctorats. Allà sempre us atendran i us informaran de tot els papers que necessiteu portar per poder matricular-vos.

– Projecte de tesi: heu de decidir quin serà el tema sobre el que voleu investigar. Per descomptat, heu d’escollir un que us agradi i us resulti atractiu, però sigueu pràctics! En aquest sentit, és molt més fàcil que us integreu en un equip de treball i opteu per treballar una de les seves línies de recerca. Si pel contrari, teniu molt clar el tema de la tesi doctoral, haureu de buscar una estructura (ja sigui un departament universitari o un institut de recerca) que us permeti desenvolupar el vostre projecte.

– Director de tesi i tutor: també heu d’escollir aquestes dues figures, que seran les que vetllaran per la vostra formació i pel desenvolupament i l’evolució de la tesi doctoral. En qualsevol cas, tant vosaltres com els vostres directors i tutors signareu un document de compromís, que una comissió de seguiment anirà revisant per comprovar que veritablement el director i el tutor estan actuant correctament.

Una vegada que tingueu aquests aspectes clars, es qüestió de començar a treballar. Durant el període de doctorat és molt important que aneu publicant articles en revistes científiques (la situació ideal és publicar en revistes indexades perquè així anireu sumant punts de cara a demanar una acreditació com a professors).

– Dipòsit de la tesi doctoral: quan poseu punt i final a la tesi, heu de dipositar-la en el departament corresponent. Quan ho feu, es formarà el tribunal que us avaluarà.

– Defensa de la tesi doctoral: davant d’aquest tribunal haureu de presentar les conclusions de la vostra tesi i explicar el camí que heu seguit fins arribar a elles. Tot i que el dia de la defensa és important, heu d’entendre’l com un tràmit més. Si voleu aconseguir una menció europea és tan senzill com realitzar una part de la tesi en un dels idiomes de la Unió Europea. Després d’això, ja sereu doctors!

Com heu vist, el doctorat requereix dedicació i esforç, però us convertirà en professionals amb una visió més crítica i us dotarà amb les eines necessàries per fer docència i recerca de forma independent. A més, sereu part de l’avenç del coneixement científic!

A continuació teniu l’exemple del Dr. José M. Balibrea del Castillo, professor del Departament de Cirurgia de la Universitat Autònoma de Barcelona, que a la Jornada d’Orientació Professional i Emprenedoria per a metges joves va explicar la seva experiència fent el doctorat i treballant com a professor a la UAB.

També pots consultar els articles:

 

6 thoughts on “He acabat la residència: a per la tesi doctoral!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s