He acabat la residència: obriré una consulta pròpia!

consultaprivadaCom hem explicat en posts anteriors, els camins que tens al teu abast són molt diversos i variats. Entre ells també està el d’obrir la teva pròpia consulta mèdica. Sens dubte és una opció que cada vegada contemplen més metges i metgesses, tot i que el procés és complex i necessitaràs una mica de paciència. A continuació t’expliquem quines són les passes que has de donar per complir amb la normativa vigent i poder encetar el teu negoci amb èxit.

1. Estàs col·legiat?

Aquest és un requisit indispensable. Per poder exercir la medicina has d’estar col·legiat en la província on vagis a desenvolupar la teva activitat professional. Si estàs a Barcelona, aquí trobaràs tota la informació per donar-te d’alta al COMB.

2. Necessites una pòlissa de Responsabilitat Civil Individual

La pòlissa de Responsabilitat Civil Individual és tant important com la col·legiació. Per norma, tots els professionals que formen part de la sanitat privada han de tenir-la ja que els protegeix de qualsevol reclamació que pugui derivar del seu exercici.

3. Cobertura social: RETA o MEL?

Quan es comença a treballar per compte propi és necessari tenir una cobertura social. Segur que has sentit més d’una vegada això de “ser autònom”. No és més que l’afiliació al Règim Especial per Treballadors Autònoms (RETA) de la Seguretat Social. No obstant, els metges i metgesses teniu altra opció vàlida. Aquesta és donar-se d’alta a Mutual Medica, que t’ofereix un producte exclusiu: el Metge d’Exercici Lliure (MEL). Tant el RETA com el MEL tenen els seus avantatges i desavantatges, que t’explicarem en propers posts.

4. No oblidis donar-te d’alta a l’Agència Tributària

A més de fer-te una cobertura social, també has d’anar a l’Agència Tributària i donar-te d’alta al cens d’activitats econòmiques per informar a Hisenda que comences una activitat empresarial. També has de tenir en compte la resta d’obligacions fiscals que es deriven de la teva activitat professional.

5. Saps quines autoritzacions has de demanar i quines obligacions complir?

Pel que fa a la part administrativa, hauràs d’anar a l’ajuntament de la localitat on vulguis obrir la consulta i demanar el permís d’activitat. Aquest és un tràmit necessari per garantir la seguretat de les instal·lacions. Pots consultar aquí quins són els requisits i la normativa de l’Ajuntament de Barcelona.

A més, també hauràs d’aconseguir l’autorització de funcionament de centres sanitaris, que gestiona el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i es pot tramitar en qualsevol dels cuatre col·legis de metges catalans. Aquest document és la llicència necessària per posar en marxa un servei sanitari.

No has d’oblidar que també tens unes obligacions legals, com ara complir amb la Llei de Protecció de Dades (LOPD), ja que les sanitàries es consideren com “d’alta protecció”. Així, hauràs de notificar a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades els arxius que s’utilitzen per desenvolupar l’activitat, redactar un document amb els protocols de seguretat i realitzar auditories cada dos anys.

6. Com afrontar la gestió dels diners?

Una de les coses que has de tenir en compte a l’hora de posar en marxa el teu negoci és la inversió que has de fer i la manera en què finançaràs les reformes, el lloguer del local o la compra de l’equipament, entre d’altres coses. Una solució a llarg termini és demanar un préstec a lInstitut de Crèdit Oficial, que posa a l’abast d’empresaris i emprenedors el capital necessari per finançar el seu projecte.

A l’hora d’afrontar les despeses i els pagaments, abans que obtinguis ingressos, i gestionar la tresoreria pots contractar una pòlissa de crèdit (amb la qual tindràs liquiditat quan la necessitis) o recórrer al factoring (podràs avançar el cobrament de les factures).

Per facilitar el pagament als teus futurs pacients, pots obrir un compte corrent o contractar un TPV.

7. La teva assegurança

Per evitar ensurts, és molt convenient que gestionis les assegurances pertinents, especialment si tens personal contractat per treballar al centre i maquinària de gran valor. A més, també has de tenir en compte la Responsabilitat d’Explotació de la consulta i la Responsabilitat Civil de la societat, en cas que la persona jurídica titular de l’empresa sigui una societat.

Recorda que si necessites un cop de mà pots venir al COMB, on t’assessorarem i estarem al teu costat mentre poses en marxa la teva consulta. Per animar-te a tirar endavant per aquest camí, et deixem el testimoni de la Dra. Mònica Prat, que va participar a la Jornada sobre Orientació Professional i Emprenedoria per a metges joves.

També pots consultar els articles:

One thought on “He acabat la residència: obriré una consulta pròpia!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s