“Serà un mòbil el futur? No ho sabem, però sí que tot serà mòbil”

Recuperem l’entrevista al Dr. Jordi Serrano, publicada a la Revista COMB nº 144

IMG_5125El Dr. Jordi Serrano és un metge emprenedor. Va fundar Universal Doctor, una eina de software que s’ha desenvolupat en diferents formats per facilitar la comunicació entre professionals de la salut i pacients que no comparteixen idioma i que té una gran aplicació en zones en vies de desenvolupament. La seva trajectòria l’ha portat a ser consultor per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per temes de salut mòbil. La seva aplicació va guanyar el World Summit Award (WSA)- Mobile Global Champion Award for #mHealth

Quin ha estat el teu camí?

Quan feia la residència vaig detectar un problema de comunicació gran entre pacients i metges. Molts estius anava al Marroc i em vaig trobar en una situació on no podia comunicar-me amb una pacient. Jo podia expressar-me una mica en francès i havia aprés unes paraules d’àrab, però ella només parlava berber. La situació va ser greu i van haver de traslladada a la capital. Afortunadament tot va acabar bé.

En aquell moment d’incertesa vaig pensar que estaria molt bé tenir uns àudios per poder llançar al pacient i que ell pogués contestar sí o no. Vaig crear Universal Doctor Speaker. Ara, no tan sols s’ha fet sostenible, està ajudant en el seu propi objectiu d’ajudar a la gent a comunicar-se millor.

Què t’ha permès?

M’ha permès el somni de treballar en la salut pública global en temes d’innovació i relacionat amb els mòbils. I m’ha obert moltes portes, com treballar en desenvolupament de Mobile Health a l’Àfrica, com el projecte Zero Mother Die, adreçat a dones embarassades.

Com funciona Universal Doctor?

Fas una pregunta  i el pacient escull una resposta. Segons aquesta resposta es pots fer un altre tipus de pregunta. Es va complicant amb diferents algoritmes consecutius de diàleg que permeten una comunicació molt completa. Hem d’assegurar la qualitat del nostre contingut en base a una bona explicació des de l’idioma A a l’idioma B. Ho fem amb traductors professionals i amb revisors professionals, metges o infermers.

Quines possibilitats li veus al mhealth?

És un terme interessant. Et permet moltes coses, com portar tot els contingut mèdic a sobre. Si fa poc temps aquest es duplicava cada dos anys, es creu que al 2022 ho farà cada dos dies! També és interessant l’Internet de les coses. El aparells que es connecten ens uns i d’altres. Des del meu punt de vista això és una gran evolució pel sanitari i pel pacient, sempre que el contingut sigui fiable.

Quines portes pot obrir?

És evident que en els països on no hi ha interestructura el mòbil ho és tot. Aquí tenim més recursos i el mheath no representaria una gran diferència. Però en països sense una estructura prèvia, és el mòbil el que l’està produint.

Avui en dia el que es anomenem mhealth  en alguns anys seran només health. Segurament tot serà digitalitzable, intercanviable i interoperable entre diferents aplicacions. Serà un mòbil el futur? No ho sabem però sí que tot serà mòbil.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s