“Ser metge és un bon ofici, difícil, però un bon ofici”

Recuperem l’entrevista al Dr. Joan Rodés, publicada a la Revista COMB nº 144

joanrodes_marcoEl Dr. Joan Rodés (Barcelona, 1938) ha dedicat els més de 40 anys de professió a la lluita contra les malalties hepàtiques. A més de l’extensa recerca que ha fet en aquest camp, també ha destacat en la gestió sanitària, dirigint l’Hospital Clínic durant sis anys. Aquesta profunda coneixença de la medicina en tots els seus sentits (assistència, recerca i gestió) li ha valgut la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya.

Dr. Rodés, acaba de rebre la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya per la seva trajectòria de més de 40 anys en la medicina. Com se sent?

Em sento honrat perquè es un reconeixement important per qualsevol català. La medalla és el màxim reconeixement que pot donar la Generalitat de Catalunya a un dels seus ciutadans.

Per què va voler ser metge?

Quan vaig estudiar batxillerat tenia un dubte: no sabia si fer ciències exactes, matemàtiques, o medicina. Vaig escollir medicina perquè el meu avi per part de la meva mare era metge de poble. Ell va morir quan la meva mare tenia un any, però em va influir en la meva imaginació juvenil. Els meus pares volien que fes ciències exactes i la meva àvia, que es deia Prudència, em deia “nen, tu metge, que això dels números no et donarà suficients diners per viure”.

Al llarg de la seva carrera ha fet assistència, investigació i gestió. En quin camp se sent més satisfet del que ha aconseguit?

Aquests tres esglaons van junts. Si no fas una bona assistència, no faràs recerca clínica i per poder fer una bona gestió de la recerca, has d’haver fet recerca. Si no, no ho faràs bé.

Quina és la clau per implicar els metges en la gestió clínica?

Va ser un moment de la meva vida en què em vaig conscienciar que l’assistència mèdica és cara i que cada vegada seria més cara pel mateix progrés científic. Això em va estimular per què pensés que el metge, que és en definitiva qui indueix la despesa, fóra suficientment responsable per ser eficient i per gastar bé, amb cordura.

Ha impulsat iniciatives de pràctica privada dins d’una institució pública. Què en pensa d’aquesta col·laboració?

La meva influència prové d’Anglaterra, on tenien el sistema públic per excel·lència fins que en un moment determinat van dir: “escoltin, vostès que tenen hospitals públics, poden gaudir d’un benefici econòmic per l’hospital, si fan activitat privada”.  I això es el que ha succeït i el que succeirà a tota Europa Occidental. S’han d’utilitzar els instruments que té aquesta medicina pública per donar servei privat i que beneficiï, no tan sols al propi l’hospital, sinó que sigui una participació dels metges.

Quin diria que és el millor país per posar-se malalt?

Europa Occidental. No hi ha dubte que té el millor sistema sanitari. Si tingues molts diners, però molts diners, podria pensar en una alternativa: els Estats Units.

Quin consell donaria als estudiants que volen fer Medicina i als metges residents que comencen l’especialitat?

Pels que comencen Medicina, la situació ideal seria que tinguessin la possibilitat de tenir coneixements bàsics i clínics. Per als que entren com a residents, primer s’han de formar com a metges, és adir, tenir coneixements clínics per actuar bé, i després aprendre un aspecte que no s’ensenya: l’empatia amb els familiars i amb els malalts. Això facilita molt l’assistència mèdica i fa que el metge tingui consciència social.

Com veu el present i, especialment, el futur de la sanitat catalana i espanyola?

Jo crec que hem de tenir una mica de “pau política”, no només entre Catalunya i Espanya, sinó també dintre dels mateixos partits de Catalunya. Encara hi ha molt discussió que a mi em sembla bizantina.

Se sent orgullós de ser metge?

Sí. És un bon ofici, difícil, però és un bon ofici.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s