El teu currículum, la porta d’entrada al món laboral

cvUna vegada has acabat la residència comença la teva vida al món laboral. Hi ha moltes sortides i molts camins per emprendre. A l’hora de buscar feina tots portem una carta de presentació que és el nostre Currículum
Vitae. Un document en què expliquem qui som, d’on venim, què volem fer i quins són els nostres projectes.

Abans però de redactar un bon CV, cal construir-lo, i per això és necessari molt d’esforç i dedicació. Els resultats però, compensen.

Com construir-te un bon Currículum Vitae

Treballar un bon CV és important sobretot per a tu. Per sentir-se bé amb un mateix. La formació, les competències i les qualificacions són dades objectives per les que treballar, però també hi ha d’altres.

Busca aquelles coses que et donin valor afegit, i que més t’ajuden a aconseguir el teu objectiu vital:

 • Gaudeix d’activitats al marge de les formatives: Els aspectes culturals, solidaris, esportius, aficions, activitats al lleure… Marquen com són les persones, i són molt importants i tinguts en compte.
 • Busca centres amb prestigi i bons professionals: El títol de medicina és el mateix per tots, però depèn d’en quina universitat has estudiat tindrà més o menys valor afegit. Passa el mateix durant el MIR. A l’hora de triar centres i serveis, prioritza aquells amb prestigi, professionals de referència, línies de recerca no finalitzades i amb possibilitat de continuïtat, i amb relacions nacionals i internacionals.
 • Especialitza’t, construeix el teu projecte de recerca i iniciat en la docència com a professor associat: Engega el teu projecte de recerca. En què vols ser expert? La medicina cada vegada s’especialitza més. Busca la teva àrea d’expertesa. Per engegar la teva línia necessitaràs un bon servei, un bon tutor/mestre que et guiï, i passió, prudència, paciència i molta perseverança.
 • Publica la teva recerca: A la xarxa es podran consultar totes les teves publicacions. Intenta estar entre els tres primers signants dels articles. Per la recerca es necessita actitud i habilitat, però cal aprendre d’entrada a redactar articles científics del que veus cada dia en la pràctica clínica. Escriure costa molt i hi ha un procés molt llarg fins que no s’arribi a publicar en una revista d’impacte, però et donarà prestigi com a professional.
 • Fes la tesi doctoral: És molt recomanable fer la tesi doctoral, sobretot durant els últims dos anys de residència. Una vegada s’acabi el MIR serà més complicat i la càrrega assistencial serà més gran. Una tesi de prestigi es fa a partir de treballs publicats, de material que ja ha passat per revisió peer review. Evita tesis amb introduccions molt extenses que no aporten res, i sobretot, no copiïs. Aquí et donem alguns consells.
 • Fes estades a l’estranger: És fonamental, sobretot per conèixer formes de treball diferents. Les estades a l’estranger conten molt al teu CV i t’ajuden a fer relacions. Hem de buscar estar el més connectats possibles.

Algunes claus per redactar un bon Currículum Vitae

Ara que ja has construït una bona carrera, quina és la millor manera de plasmar-ho sobre el paper? Hi ha moltes formes de redactar un CV de forma eficient. Hi ha solucions més clàssiques i de més innovadores, com els CV en vídeo. Tot depèn de la feina per la que optes i de les competències que se’t demanen. Però aquí tens uns consells que et seran útils en tots els casos:

 • Adapta el teu currículum a l’oferta de treball.
 • Mai has de mentir. De vegades cal ometre algunes dades que ens podrien perjudicar per un lloc determinat
 • Sigues breu i clar. El teu CV s’ha de poder llegir ràpid.
 • Destaca la informació important amb negretes. Així serà més fàcil identificar el més rellevant
 • Escriu una carta de presentació adaptada a l’oferta.
 • Evita la redacció en 1a o 3a personal
 • Explicita quins projectes de futur vols desenvolupar. Quines són les teves inquietuds.
 • El CV ha d’explicar el teu passat, present i futur.
 • Ordena la informació cronològicament a la inversa. Situant les últimes experiències al principi.
 • Cuida l’ortografia i el disseny.
 • El CV ha de ser clar i net. Evita l’aglomeració de dades.
 • Inclou l’experiència professional, les publicacions, ponències, investigacions, formació continuada i associacions professionals a les que pertanys.

Xarxes socials, una oportunitat i un perill

La xarxa serà amb molta seguretat el primer lloc on et buscaran. Et pot ser molt útil per promocionar-te si la saps utilitzar bé, però al mateix temps, també et pot dificultar passar els processos de selecció. Tot depèn del contingut que hagis publicat o que han publicat sobre tu, sobretot en allò referent a temes sensibles, ideologies i opinions. Revista la privacitat dels teus comptes personals, i potencia i actualitza els professionals, com Linkedin.

Molta sort i recorda que tens a la teva disposició la borsa de treball del COMB i el servei d’orientació professional i laboral personalitzat. Els podràs trobar al telèfon 93 567 88 57 i a ocupació@comb.cat.

Informació estreta de la conferència del Dr. Miquel Vilardell, cap de Servei de Medicina Interna de l’Hospital U. Vall d’Hebron i expresident del Col·legi, a la Jornada d’Orientació Professional i Emprenedoria per a metges jove.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s