“Volem ser líders en el monitoratge de pacients amb malalties neuromusculars”

Parlem amb Quique Llaudet i Mireia Claramunt, CEO i CTO, respectivamente, de l’empresa Ephion Health que va néixer amb un objectiu molt clar: millorar la qualitat de vida dels pacients amb malalties neuromusculars i afavorir la cerca de nous tractaments. A dia d’avui se centren en l’estudi de la síndrome de Duchenne, però ja treballen per aplicar la tecnología a altres malalties d’aquests tipus.

Com va néixer Ephion health?

Q. LL. – Ephion Health és una spin-off del centre tecnològic Eurecat i de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Tot va començar amb un projecte que va posar en marxa l’equip de salut digital d’Eurecat amb l’objectiu de desenvolupar una nova eina per monitoritzar pacients amb síndrome de Duchenne, una malaltia genètica degenerativa que fa que els pacients vagin perdent mobilitat i per la qual no hi ha cap tractament. Mireia Claramunt va ser la directora tècnica d’aquest projecte, que va ser la llavor que, més tard, va donar lloc a Ephion Health.

Com pot ajudar la vostra plataforma als clínics i als pacients que pateixen la malaltia de Duchenne?

Q. LL. – Avui dia aquests pacients són monitorats amb mètodes molt antics. S’utilitzen tests funcionals en què els pacients han de caminar sis minuts i la distància que han recorregut és la única variable que tenen els metges per saber com estan evolucionant o com d’eficaç està sent el tractament.

M. C. – Amb la nostra plataforma es poden obtenir dades molt més objectives de l’estat de mobilitat dels pacients. D’aquesta manera, els clínics i les empreses farmacèutiques poden desenvolupar teràpies i tractaments molt més acurats i fer-ne un seguiment molt més exacte. Tot això té una repercussió directa en el pacient, que veu com millora la seva qualitat de vida i augmenta l’esperança de tenir nous tractaments.

Quines altres malalties podríeu monitorar i millorar?

Q. LL. – Tot i que hem començat amb Duchenne, perquè era l’origen del projecte i perquè realment hi ha una gran necessitat, tenim en marxa altres projectes. Amb l’Hospital de Sant Pau estem estudiant la possibilitat de monitorar pacients amb esclerosi múltiple i, amb Quironsalut, pacients grans amb fragilitat. En un futur ens agradaria aplicar la tecnologia per monitorar pacients amb ictus o amb reemplaçament articular.

Com interactuen aquestes tecnologies?

M. C. – Utilitzem diferents tipus de sensors que mesuren aspectes com el moviment, l’activació muscular, la freqüència cardíaca i la pressió plantar. En total són vuit sensors que estan connectats a una aplicació que fa la funció de hub de recollida de dades. L’aplicació connecta els sensors de manera molt senzilla i guia el metge a través de diferents tests, com poden ser tests de marxa, de pujar escales, etc. Els que necessiti. Un cop s’ha recollit la informació, s’envia als nostres servidors, que processen les dades biomecàniques i fisiològiques. Com que tenim tants paràmetres, la intel·ligència artificial ens ajuda a donar una única puntuació al metge, que, de manera directa, pot saber com han anat les proves i quin és l’estat de mobilitat del pacient.

En aquest cas, la intel·ligència artificial treballa de forma molt transparent amb el metge.

M. C. – En el nostre cas, el metge pot veure totes les dades que es registren i junt amb ells podem decidir quines variables són importants. A partir d’aquí entra en joc la intel·ligència artificial que és la que ens dona la puntuació única. Tot i així, els metges tenen accés a tota la informació i poden desglossar les dades que necessitin.

Q. LL. – Creiem que ha de ser una intel·ligència artificial supervisada i en el nostre cas és clau la intervenció d’un metge, que ens pot dir cap a on hem de tirar a l’hora de fer servir unes dades o unes altres. Ells són els especialistes que saben com la malaltia afecta el pacient i quines variables són més importants o menys. 

En què es diferencia la vostra plataforma d’altres solucions?

Q. LL. – Els nostres competidors han desenvolupat el seu propi sensor i aquesta és la seva única font de dades. Nosaltres sempre diem que som agnòstics al hardware perquè no estem casats amb ningú. Podem integrar qualsevol tipus de sensor, sempre que tingui bona precisió, un software adequat i es pugui connectar mitjançant Bluetooth. Sempre estem pendents del mercat per veure quins sensors podem integrar en el nostre sistema. Això ens dona una gran riquesa de dades que després podem combinar per obtenir aquesta puntuació final.

En quin punt es troba Ephion Health?

Q. LL. – L’empresa té un any de vida. Estem aconseguint finançament per posar en marxa tots els projectes que volem tirar endavant, fer créixer l’equip i certificar el nostre producte com a dispositiu mèdic. En un futur ens agradaria ser els líders en la monitorització de pacients amb malalties neuromusculars, curar-les i que un gran nombre de pacients se’n pugui beneficiar.

Com és la vostra relació amb el col·lectiu mèdic?

M. C.  – La veritat és que tots els metges amb els que estem treballant estan molt oberts. Com que tenen el problema de no poder analitzar bé l’evolució dels seus pacients, estan desitjant trobar noves eines. De fet, hem començat fent marxa, però ja estan demanant membre superior. Cada dia ens demanen més funcionalitats de l’aplicació perquè tenen moltes ganes de poder utilitzar-la en el seu dia a dia.

Quina valoració feu del vostre pas pel Fòrum d’Inversió Healthcare, impul-sat pel CoMB, Esade-BAN, Barcelona Activa i Biocat?

Q. LL. – Molt bona. Vam rebre molt interès i amb alguns inversors encara estem parlant. Per nosaltres va ser molt útil perquè el públic va entendre molt bé el que oferim i el problema que volem solucionar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s