Adaptar el món als ulls dels pacients amb baixa visió

bielglasses_02

En Biel va nàixer amb baixa visió. Una discapacitat visual que li provoca problemes per baixar les escales, travessar el carrer i, fins i tot, per reconèixer els seus pares, Constanza Lucero i Jaume Puig. Com que al mercat no existia cap solució que pogués millorar la qualitat de vida i l’autonomia del seu fill, van decidir crear-ne una. Així va nàixer l’start-up Biel Glasses, on desenvolupen unes ulleres intel·ligents que són capaces d’entendre l’entorn on es mou la persona amb baixa visió i mostrar-li.

Quines dificultats li causa la baixa visió a en Biel?

Constanza Lucero (CL) – Li va costar caminar perquè tenia molta inseguretat i li va costar molt baixar escales. També li costa travessar els carrers i quan ens allunyem una mica se li fa molt difícil reconèixer les persones, fins i tot a nosaltres. Per tot això, sembla que la baixa visió és un problema de camp, sobretot, del camp inferior. Tot allò que estigui a terra, no ho pot veure. Per això, quan hi ha un obstacle, encara que el tingui molt a prop, no l’identifica.

Com poden millorar les ulleres el seu dia a dia?

CL – Les ulleres milloren la mobilitat de les persones amb baixa visió i la seva autonomia. Això ho aconseguim perquè porten incorporada una càmera que detecta els obstacles i adapta la imatge que capta al romanent visual que tenen les persones amb baixa visió. D’aquesta manera, augmenten la seva percepció visual. En cas que la persona tingui un romanent visual molt petit o no en tingui (sigui cega), la informació es passa de forma auditiva.

Les ulleres combinen tres tecnologies: visió 3D, intel·ligència artificial i realitat virtual i augmentada; què aporta cadascuna d’elles al dispositiu?

Jaume Puig (JP) – Les ulleres tenen diverses fases en el seu procés. Per aconseguir aquesta adaptació que explica Constanza, necessites captar la realitat. Després has de processar-la i, en darrer lloc, has d’aconseguir comunicar-te amb el pacient, de manera que rebi la imatge adaptada a la seva capacitat visual. Així, fem servir la visió 3D i la intel·ligència artificial per saber què hi ha a l’escena, per detectar els obstacles (esglaons, semàfors, etc) i per esbrinar com està situada la persona en aquest entorn. Finalment, utilitzem la realitat mixta (barreja de realitat virtual i augmentada) per tornar a oferir la imatge adaptada a la capacitat visual de la persona i que pugui percebre i reconèixer els obstacles.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s