Repensar l’assistència dels malalts amb desfibril·lador implantable (DAI)

viñolasEn el camí de l’emprenedoria, detectar el problema és el primer pas. A continuació, cal buscar-hi una solució. Aquestes dues passes són les que ha fet Xavier Viñolas, cap de la Unitat d’Arrítmies del Servei de Cardiologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i que l’han portat a posar en marxa el projecte Procurement of comprehensive treatment, enhanced by digital technologies, of patients with automated implantable cardioverter defibrillator (AICD). Amb aquesta iniciativa, que ara per ara se centra en els malalts que porten desfibril·ladors implantables (DAI), el doctor Viñolas i el seu equip, plantegen un procés assistencial basat en la medicina de valor. La seva idea ha estat finalista als European Silver Economy Awards 2018, uns guardons d’economia de la salut que promouen solucions digitals innovadores per millorar la qualitat de vida de les persones grans.

El punt de partida?

Un dels primers problemes que va detectar l’equip de Viñolas és que la indústria “venia els dispositius, però no s’involucrava en la gestió de les possibles complicacions tècniques”. S’hi va afegir, a més, un altre problema relacionat amb el sistema de control remot dels DAI. “Cada marca té una pàgina web pròpia, amb el seu propi format on emmagatzema tota la informació del pacient que ha registrat el dispositiu”, explica Viñolas. Amb aquest sistema, la infermera, a més de controlar que el malalt rebés el dispositiu a casa seva, havia d’entrar a cadascuna de les pàgines per recollir-ne les dades i després incorporar-les a la història clínica del malalt. “Era una tasca amb molt poc valor afegit”, conclou Viñolas.

L’equip va veure que era un error comprar els dispositius sense tenir en compte tot el procés assistencial. I van començar a pensar a fer les coses d’una altra manera. “Primer, vam decidir que deixaríem de comprar un dispositiu quan el necessitéssim i que compraríem un paquet global de tots els dispositius i serveis associats en funció de les necessitats de la nostra població”, explica Viñolas. D’aquesta manera, la indústria també facilitarà el sistema de control remot dels dispositius, s’encarregarà de donar un servei d’assistència per assegurar que el malalt rep l’aparell i que funciona correctament, i assumirà les possibles complicacions tècniques.

El pagament del paquet es farà en funció dels resultats que se n’obtinguin (per exemple, quant a disminució de visites hospitalàries). “D’aquesta manera, no comprarem els dispositius, sinó el seu resultat. És una mica la idea del que avui coneixem com a value healthcare, la medicina que realment té valor”, destaca Viñolas

Una app per als pacients

El projecte està en el segon any de la licitació (són quatre en total) i ja s’estan començant a desenvolupar més solucions. “Infermeria ja no ha d’entrar a les pàgines web de totes les marques perquè ja tenim un sistema informàtic propi que recull les dades i les integra. També estem en la darrera fase de desenvolupament d’una app per als pacients, per tal que tinguin tota la informació del seu DAI al mòbil i la puguin consultar més fàcilment”, detalla Viñolas.

Ser finalistes als European Silver Economy Awards 2018 ha donat visibilitat a l’equip i a la seva iniciativa a Europa. “El guardó ens ha fet veure que el projecte és molt més important del que crèiem. També ens dona un segell de qualitat i ens anima a ampliar el projecte a altres patologies cardíaques. El premi també dona visibilitat a l’escalabilitat del projecte, és a dir, al fet que altres centres s’hi apuntin i que entre tots anem introduint canvis que facin la sanitat més eficient i sostenible”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s