Dr. Conesa: “Procurem que el Sylvius ens serveixi tant per fer recerca com per fer pràctica neuroquirúrgica assistencial”

conesaEl Dr. Gerard Conesa, cap del Servei de Neurocirurgia de l’Hospital del Mar, i el seu equip estan immersos en el desenvolupament del projecte Sylvius, una plataforma que integra diverses tècniques de neuroimatge i que permet registrar simultàniament totes les zones del cervell d’alta eloqüència funcional. Amb Sylvius, anomenat així per la Vall de Silvi, els neurocirurgians podran navegar per aquest mapa del cervell, planificar amb màxima precisió les intervencions quirúrgiques i minimitzar-ne els riscos. En aquest projecte col·laboren l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), Galgo Medical i Obra Social “La Caixa”.

En què consisteix el projecte Sylvius?

Sylvius és una plataforma informàtica que serveix per planificar cirurgies de neurocirurgia en cinc dimensions: una 3D estereoscòpica, una dimensió de funcionalitat, altra que implica la connectivitat cerebral i una darrera de fisiologia del cervell. Amb Sylvius podem segmentar aquells aspectes que ens interessen. Per exemple, si estàs operant un tumor o estàs fent una resecció, pots pintar l’àrea que vols d’un altre color, la pots transparentar, pots posar-hi context funcional, etc. La qüestió és sempre visualitzar d’una manera òptima com vols organitzar-te la teva cirurgia i definir quins són els aspectes de seguretat que vols fer notables perquè tinguis els riscos ben controlats.

Quins són els avantatges de la plataforma?

La idea és augmentar la seguretat dels pacients i tenir un millor coneixement de la fisiologia i funcionament del cervell. Jo m’ho plantejo des d’un punt de vista personal: vull anar a una cirurgia i vull entendre quins problemes puc tenir, com els puc avaluar abans d’anar a quiròfan, com poso la gran quantitat d’informació i de dades que tenim en els eixos de coordenades perquè estiguin ben coregistrades, etc. Tot això acaba sent tan complex que si no tens una eina no és suficient.

El projecte té una part d’enginyeria i d’altra acadèmica, què investiguen?

El que volem fer és una validació de la connectivitat cerebral a través d’una sèrie de tècniques d’estimulació cerebral. Ens interessa molt perquè tots els neurocirurgians hem de tenir ben acotades les grans vies de connectivitat del llenguatge, les motores, les sensitives i en definitiva, les grans funcions de l’ésser humà, per fer el menys mal possible en situacions que tenen un risc. Procurem que Sylvius ens serveixi tant per fer recerca com per fer pràctica neuroquirúrgica assistencial.

En quins altres projectes estan treballant?

Estem amb un projecte que porta la doctora Gloria Villalba sobre estimulació cerebral profunda i anorèxia i tenim en marxa temes de recerca en epilèpsia. Ara també comencem un projecte registrant neurona única. Intentem entendre el cervell des de baix de tot: des de la neurona únic fins a les grans connectivitats cerebrals.

Per on creu que passa el futur de la neurocirurgia?

Jo crec que la neurocirurgia en general serà neurocirurgia funcional. D’aquí a 10 o 20 anys, probablement, no operarem els tumors com els estem operant ara. De fet, en el termini d’un any farem ablacions amb làser, com ja s’estan realitzant als Estats Unitats. La biologia molecular substituirà els diagnòstics histològics clàssics. No obstant, com he dit, la patologia funcional anirà a més. El neurocirurgià coneixerà millor el cervell i podrà modular millor les funcions. El Parkison és un exemple: amb una estimulació cerebral profunda pots controlar la malaltia. L’Alzheimer també s’està tractant, col·locant estimulació sobre circuits de memòria. La neurocirurgia anirà per aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s