Dra. Anna Febrer: “Amb l’exoesquelet nens que no havien caminat mai poden desplaçar-se”

annafebrerL’atròfia muscular espinal és la segona malaltia neuromuscular més freqüent en la infància. Afecta un de cada 6.000 – 10.000 infants i segons la forma clínica que presenti (tipus I, II o III), repercuteix en la seva capacitat de caminar. Amb la finalitat de poder proporcionar la marxa a aquests nens, els enginyers del Centre d’Automàtica i Robòtica (CAR-CSIC) i l’equip de la Dra. Anna Febrer, cap del Servei de Rehabilitació i Medicina Física de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, estan desenvolupant el primer exoesquelet exclusiu per a l’edat pediàtrica.

Què és un exoesquelet?
Un exoesquelet és un sistema robòtic intel·ligent que s’adapta a la persona. Es podria considerar que és la integració entre la part humana i la robòtica. L’una aporta el vessant cognitiu i l’altra, el físic. L’exoesquelet consta d’uns motors que es col·loquen en paral·lel a les articulacions del pacient i uns sensors que detecten la intenció de moviment. Tot això es trasllada a un computador que processa la informació executant un moviment en forma de marxa, suplint la força muscular que li falta al nen.

Quines són les característiques del vostre exoesquelet?
La principal característica respecte de l’exoesquelet de l’adult és el pes, que ha de ser molt reduït, tot i haver d’incorporar motors, sensors, bateries i elements de computació. Aquest era un problema difícil de solucionar i l’equip d’enginyeria s’ha hagut d’aplicar molt per fer-ho. L’exoesquelet que fem servir pesa 12 kg.

Quin tipus de pacients hi ha dins del programa?
Tenim un grupet de nens amb atròfia muscular espinal tipus II. Tots aquests nens tenen un nivell cognitiu molt conservat i fan una vida normal. Estan molt integrats a la societat perquè són nens que van en cadira de rodes elèctrica i en aquest sentit, l’autonomia del desplaçament la tenen assegurada. No obstant això, el fet de no caminar produeix una sèrie de complicacions molt importants, com rigidesa en les articulacions, escoliosi, luxacions de malucs i fragilitat òssia, que pensem que es podrien evitar amb la utilització de l’exoesquelet.

Com estan responent els nens?
Tenim dos grups de nens: uns que tenen entre 3 i 8 anys i altres, entre 8 i 11 anys. Fins ara ens trobem que el resultat és molt millor en els nens petits que no pas en els grans perquè aquests ja tenen retraccions i, per tant, l’alineació i adaptació de l’exoesquelet és molt més complicada. Estan molt contents. Són nens que no havien caminat mai i el fet de poder desplaçar-se caminant és una novetat que els dóna molta satisfacció.

En quin punt de la recerca us trobeu?
Estem acabant la fase d’entrenament, que té diversos objectius. El primer és demostrar que l’exoesquelet és assequible, és a dir, que el nen el tolera i l’altre, que són capaços de caminar. El proper pas és buscar l’acreditació com a producte sanitari. El nostre objectiu final és abaratir els costos perquè els nens puguin tenir l’exoesquelet a casa seva i sigui un element més integrat en les seves activitats de la vida diària.

Per on creus que passa el futur de la medicina rehabilitadora?
La rehabilitació té dos objectius bàsics: recuperar la funció i augmentar la qualitat de vida dels pacients. El futur segueix passant per aquests dos objectius, però potenciats per les característiques de la societat actual. Les noves tecnologies ens ajuden a disposar d’unes eines que fan que puguem avaluar molt millor els dèficits de funció i aplicar intervencions terapèutiques molt més acurades. En aquest sentit, és molt important l’equip multidisciplinari i no sols integrat per membres de l’àmbit de la salut, sinó incloent experts en noves tecnologies que ens facilitin el seu ús en el nostre camp.

5 thoughts on “Dra. Anna Febrer: “Amb l’exoesquelet nens que no havien caminat mai poden desplaçar-se”

  1. Martí Pons

    Un magnífic projecte final a tota una carrera professional dedicada a millorar la qualitat de vida dels pacients amb atròfia espinal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s