Arriba el moment de la jubilació: com m’he de preparar?

65Per a molts dels que s’hi dediquen, la Medicina és més que una professió. És un estil de vida. Tal com explica l’expert en Gerontologia Social, Josep de Martí, “ser metge és una cosa que se sent molt a dins” i això marca gairebé tots els vessants de la persona, fins i tot la manera com es planteja la jubilació. I és que, per a aquests professionals tan vocacionals, assumir aquesta nova etapa de la vida pot suposar un daltabaix important.

Tal com posen de manifest els estudis específics fets per la Fundació Galatea i com remarca De Martí, els metges tenen una “forma peculiar” de viure la jubilació. De fet, descriu quatre perfils en funció de les diferents maneres d’entendre-la:

  • Qui veu la jubilació com a una oportunitat: el pensament de les persones que s’inclouen en aquest grup és el de gaudir d’una nova etapa de la vida, després d’haver treballat de valent durant molt de temps.
  • Qui veu la jubilació com a una amenaça: “després de tots els anys que porto treballant, ara m’obliguen a deixar-ho?”. És el punt de vista d’aquells que encara no estan preparats per jubilar-se.
  • Qui veu la jubilació com a una cosa natural: per a ells no és ni una amenaça ni una oportunitat, simplement, una fita més en el camí de la vida.
  • Qui nega la jubilació: aquí s’agrupen els que directament no es jubilen i estan al peu del canó fins que les condicions físiques i psíquiques fan que no puguin seguir treballant.

La forma de fer front a la jubilació també marcarà la qualitat de vida de la persona. Per això, és molt important preparar-se prèviament. De Martí explica que, d’una banda, cal una preparació personal, ja que cadascú ha de pensar des de com omplirà el temps lliure a com s’organitzarà les finances. En aquest sentit, poden resultar molt útils les xerrades i tallers formatius, com el Curs de Preparació per a la Jubilació de Metges que ofereix el Programa de Protecció Social del Col·legi.

D’altra banda, també és bàsica la preparació des de la mateixa organització. No obstant això, en aquest aspecte encara queda molta feina per fer, ja que gairebé cap organització disposa d’un protocol de comiat, és a dir, “un ritu de trànsit” que faci que els treballadors no sentin la jubilació com a una ruptura. “Si des de l’organització s’anés preparant la persona i quan arribés el moment tingués el seu ritu, el seu reconeixement i, una vegada fora, encara mantingués un vincle, sabem que viuria millor la jubilació”.

En qualsevol cas, De Martí reitera que les claus per viure bé la jubilació no són altres que “les claus per viure bé la vida”, és a dir, tenir cura de la pròpia salut; preveure l’aspecte econòmic; i cuidar les amistats i l’entorn més afectiu. Tot això, sumat al fet de saber adaptar-se als canvis, fa que la jubilació sigui una etapa vital positiva i feliç.

També podeu consultar:

 

 

2 thoughts on “Arriba el moment de la jubilació: com m’he de preparar?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s