Puc jubilar-me i continuar treballant per compte propi?

metge-privadaUna de les qüestions que es posa sobre la taula en el moment de la jubilació és si és possible compatibilitzar la pensió de jubilació amb l’activitat per compte propi. Per respondre aquesta pregunta és important entendre abans algunes de les peculiaritats que presenta la professió mèdica en aquest àmbit respecte a d’altres professions. Fernando Valverde, responsable de l’Assessoria Laboral de Mediconsulting, ens les explica en el Curs de Preparació per a la Jubilació de Metges.

En primer lloc, cal saber que el col·lectiu mèdic és un dels vuit col·lectius professionals que compten amb una mutualitat de previsió social col·legial. En el cas dels metges i metgesses, es tracta de Mutual Medica. Així, si un professional de la salut vol començar a treballar per compte propi, té dues opcions: afiliar-se al Règim Especial per a Treballadors Autònoms (RETA) de la Seguretat Social o donar-se d’alta a Mutual Medica i contractar el producte Metge d’Exercici Lliure (MEL), que presenta unes cobertures, prestacions i quotes similars a les del RETA. El professional té un mes des que inicia l’activitat privada per decidir-se per una de les dues vies. En aquest sentit, Valverde destaca un aspecte que cal tenir en compte: si en un principi s’ha optat per Mutual Medica i pel MEL, és possible modificar aquesta elecció i passar més endavant al RETA. Ara bé, si des d’un inici s’opta pel RETA, després ja no es pot fer el trànsit a l’inrevés.

Aquesta decisió afecta a l’hora de percebre la pensió de jubilació, ja que si el metge ha combinat activitat pública i privada i aquesta darrera l’ha subscrit amb el MEL, podrà compatibilitzar el cobrament de la pensió amb la continuïtat de l’activitat per compte propi. Com apunta Valverde, es pot allargar “la vida laboral sempre que es faci a través de l’afiliació a la mutualitat”.

No obstant això, tots aquells professionals que cotitzen a la Seguretat Social poden percebre el 50% de la pensió de jubilació. Això és possible des de l’aprovació del Reial Decret-Llei 5/2013, que va posar en voga l’anomenada jubilació activa. Poden sol·licitar-la els  metges que tenen 35 anys cotitzats i perceben el 100% de la pensió.

A més de la jubilació activa, existeixen altres tipus de jubilació, com la flexible, l’anticipada o la parcial. Totes permeten compatibilitzar la jubilació amb la continuació de la vida laboral, amb l’objectiu de promoure l’envelliment actiu de la població. Si el que es vol és dedicar-se en exclusiva a l’activitat per compte propi sense perdre els anys de cotització a la Seguretat Social, existeix la possibilitat de subscriure’s al Conveni Especial, sempre que es tinguin 65 anys, o més, i 35 anys cotitzats.

Cada cas és un món, així que si teniu dubtes, podeu dirigir-vos al Col·legi, on us ajudaran a enfocar de la millor manera possible aquest aspecte de la vostra jubilació.

També us pot interessar:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s