Mai és tard per començar a estalviar per a la teva jubilació

Mai és tard per començar a estalviar per la teva jubilacióQuan pensem en la jubilació, l’aspecte econòmic és una de les coses que més ens preocupa. En part, perquè el sistema públic de pensions està constantment en qüestió i també perquè no podem preveure quines necessitats econòmiques tindrem en el futur.

Ricard Montes és director de MED1 i de MED SASA i un dels professionals que imparteix les xerrades i tallers formatius de preparació per a la jubilació de metges que ofereix el Programa de Protecció Social del Col·legi. La seva sessió versa sobre la planificació econòmica. Parlar del futur de les pensions i de fórmules d’estalvi es fa inevitable.

El sistema públic actual de pensions està en qüestió

El nostre sistema públic de pensions es va crear l’any 1919 . Des de llavors, la situació, tant econòmica com demogràfica, del país ha canviat molt i això ha fet que la viabilitat del model es posi en qüestió.

La inestabilitat laboral que encara està patint el país està creant “carreres laborals incertes, amb llacunes de cotització i predomini de serveis de baixa qualificació”, afirma Montes. Les pensions de cadascú provenen de les persones que estan en actiu i de la qualitat seu sou. Si no hi la bons sous, la guardiola de les pensions costa més d’omplir. Malauradament aquests són cada cop més baixos, sobretot entre les persones més joves, i la situació de precarietat  laboral és una realitat latent de la qual el sector sanitari no se’n salva.

La situació demogràfica tampoc no és la millor per mantenir l’estatus de les pensions actuals. Per un costat, l’esperança de vida no para de créixer. Això és un èxit, però implica una major despesa per a les pensions. D’altra banda, la ràtio de pensionistes per cotitzadors cada cop és més alta. Ara mateix estem a 1 pensionista per cada 2,28 treballadors en actiu. Quan el sistema de pensions va començar, aquesta ràtio era d’1 per 4, recorda Montes. L’envelliment de la població és una realitat i la taxa de natalitat és estable tirant  a la baixa. A banda, arran de la crisi, hem perdut taxa d’immigració i, en conseqüència, un gran nombre de cotitzacions.

Amb la reforma de les pensions l’estat busca fórmules per “estirar els diners” que té a la guardiola i algunes pràctiques porten a la minva de la quantia percebuda. L’última reforma, que afecta totes les persones nascudes a partir del 1948, així ho fa. Serà necessari treballar més anys per cobrar una pensió semblant a l’actual, perquè la jubilació serà més tard (als 67 anys) i s’amplia la base de cotització als últims 25 anys cotitzats, quan abans era als 15. Segons Montes, segurament d’aquí a 4 o 5 anys ja estarem parlant dels càlculs a partir dels últims 30 anys.

Mai s’arriba tard a estalviar

Encara que quan som joves no pensen en la jubilació i, de vegades, els sous dificulten l’estalvi, Montes assegura que “ni mai és tard ni es necessiten grans quantitats per començar-hi”. Recomana guardar de forma sistemàtica (un cop al mes, al trimestre…) una mica de capital i destinar-ho a l’estalvi. De mica en mica, aquesta bossa es va fent gran i – si es pot aconseguir rendibilitat- pot anar donant fruits. Cal calcular i planificar abans de quins ingressos disposem, de quines despeses ens hem de fer càrrec i quina quantitat podem estalviar.

Consells per estalviar. Fem-ho amb seny, perquè no tot s’hi val

  • No necessitem una gran quantitat per estalviar. Val la pena fer-ho a poc a poc, però començar com més aviat millor.
  • Mai hem de comprar un producte financer que no entenguem. Abans de signar res hauríem de poder explicar aquest producte a una altra persona. Si som capaços de fer-ho, llavors podem avaluar els riscos que estarem assumint.
  • No desem tots els ous al mateix cistell. Cal diversificar el risc en el producte, en el temps i en els terminis.
  • No s’ha de posar tot alhora. “Les oportunitats al món financer van sortint de mica en mica. I triar productes a poc a poc fa que tinguem més rendibilitat a la llarga”, assegura Montes.

Aquest és part del contingut de la xerrada sobre planificació econòmica que s’ofereix als seminaris i cursos de preparació per a la jubilació del Col·legi. També s’hi expliquen les característiques d’alguns productes financers destinats a l’estalvi, que són complexos i cal conèixer bé.

Per descomptat, l’econòmic no és l’únic factor a tenir en compte quan pensem en com viurem la jubilació. Per això, aquests cursos també aborden la gestió emocional, la professional, la planificació legal… Al blog, us ho anirem explicant.

Si hi esteu interessats, podeu consultar:

2 thoughts on “Mai és tard per començar a estalviar per a la teva jubilació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s