Dra. Jiménez: “La nostra tasca com a metges també ha d’anar en la línia d’assessorar el pacient sobre quins continguts web són fiables i quins no”

bjimenezBeatriz Jiménez és membre del Consell Tècnic de Web Mèdic Acreditat (WMA) i exerceix de metge de família al CAP Dreta de l’Eixample. Ens explica la relació dels pacients i dels metges amb els webs de contingut sanitari i el paper de WMA per millorar i acreditar la qualitat dels continguts.

Quin és l’objectiu de WMA?
Millorar la qualitat del contingut sanitari a Internet. WMA té més de 15 anys de trajectòria, hem avaluat més de 1.200 pàgines web i intentem que el pacient pugui identificar la informació fiable que hi ha a la xarxa.

Quins són els principis de bona pràctica de WMA i quins criteris es tenen en compte a l’hora d’avaluar un web?
El primer de tots és la correcta identificació de la pàgina web i de qui hi ha al darrera i si hi ha un responsable mèdic d’aquesta informació. Els continguts han de ser coherents amb els coneixements comunament acceptats per la comunitat mèdica i han d’estar basats en l’evidència científica. La informació ha d’estar actualitzada. Considerem que és legítim que un web es financi a través de publicitat, però aquest contingut publicitari ha de quedar diferenciat del contingut mèdic, l’usuari ha de ser capaç de diferenciar-ho en tot moment. És molt important la confidencialitat de les dades, totes les dades que pugui aportar el pacient, mitjançant formularis, han d’estar sota la llei de protecció de dades. Un altre aspecte és el de la consulta virtual, considerem que aquesta no és correcta ni ètica sempre que tracti de substituir una primera visita o d’establir diagnòstics i fer prescripcions sense conèixer personalment el pacient. En canvi, si es tracta de fer un seguiment o d’aportar informació que sigui complementària a la visita presencial sí que és acceptable.

Quins són els errors més habituals en què calen correccions?
Un dels més habituals i que tractem de corregir va en la línia de la identificació dels responsables mèdics. Sovint no trobem ben detallada la política de protecció de dades. És habitual que no estigui especificada una descripció breu de quin és l’objectiu i el propòsit d’aquest pàgina i l’actualització de les dades.

De què li serveix tenir el segell a un web i al pacient?
És molt útil perquè ajuda l’usuari a identificar aquesta pàgina web com un contingut de salut fiable, que ha estat avaluat per WMA i que ha complert tots els principis de bona pràctica.

Com condiciona, en la relació metge pacient, la informació que busca a Internet?
El pacient que fa una recerca de salut a Internet es pot trobar amb informació esbiaixada, que no sigui d’una qualitat acceptable i, en canvi, pugui contrarestar la informació fiable que li doni el seu metge de referència.

De quina manera influeixen les recerques de salut a la xarxa, en la demanda i en la manera d’accedir al sistema sanitari per part del pacient?
Quan es troba informació que no és l’adequada, que és inapropiada o que està esbiaixada, pot portar el pacient a tenir més sensació d’urgència en la seva consulta i això el pot portar a fer una demanda de serveis sanitaris amb més pressa de la real i a tenir una percepció de gravetat que no és la que toca. Si li donem al pacient unes pàgines fiables, el pot ajudar a accedir al sistema de salut amb els temps que toquen.

Com ha canviat la teva perspectiva des que hi participes?
La nostra tasca com a metges també ha d’anar en la línia d’assessorar el pacient sobre quins continguts web són fiables i quins no, així també li estem facilitant l’accés a la salut i el meu punt de vista ha canviat en aquest sentit, de ser capaç d’assessorar el pacient.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s