Salut mental: un repte per a les noves tecnologies

innovacioSegons dades de l’Organització Mundial de la Salut, una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida. Davant d’aquesta prevalença, calen eines de suport que ajudin a millorar l’eficàcia dels tractaments, la prevenció i, sobretot, la detecció precoç dels trastorns mentals. Per què no recórrer a les noves tecnologies per aconseguir-les? De fet, cada vegada existeixen més recursos TIC en el sector salut que complementen el model assistencial actual.

En l’àmbit de la psiquiatria, són nombrosos els estudis i les iniciatives que promouen la teleassistència i que remarquen els avantatges que té sobre el pacient i sobre el sistema sanitari: major accés a l’atenció en salut mental, més eficiència a l’hora de tractar la malaltia, reducció de l’estigma social, disminució de costos, optimització del temps, suport interpersonal i major capacitat per evitar els obstacles que pot provocar el trastorn en el propi malalt, entre d’altres.

Vegem alguns exemples pràctics. En el cas de la teràpia cognitiva conductual, ja als anys 80 es va començar a introduir l’ús de l’ordinador per dur a terme el diagnòstic i tractament del pacient amb depressió, ansietat, problemes de personalitat, pànic i trastorns alimentaris, entre d’altres. Així, els pacients feien servir programes específics o interactius senzills que recollien respostes de veu que després eren recollides pels terapeutes. Els resultats dels estudis van determinar que amb aquest sistema s’aconseguia un major control dels símptomes, així com una millora en la prevenció de les recaigudes. Avui en dia el CBT computaritzat ha evolucionat i ara el pacient es comunica amb l’equip terapèutic a través de la xarxa.

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida.

La realitat virtual és altra tecnologia cada vegada més freqüent en el tractament de trastorns mentals. S’empra en teràpies d’exposició per tal de recrear situacions de la vida real. Tal com hem explicat en reportatges anteriors, les primeres proves experimentals es van iniciar a principis dels 90, però en els darrers anys la tecnologia ha evolucionat de tal manera que ha permès crear entorns virtuals completament realistes i interactius amb el pacient. La reducció de costos ha fet que el sistema s’estengui i sigui clau en el tractament de fòbies, trastorns obsessius-compulsius, casos d’estrès posttraumàtic o d’addiccions.

Els dispositius mòbils també tenen un gran paper en la prestació de serveis de salut mental. Els telèfons intel·ligents, les tabletes i tota la cartera d’aplicacions que porten al darrere s’han convertit en eines habituals en el nostre dia a dia. I és precisament aquesta familiaritat amb la tecnologia la que la converteix en idònia per arribar fins al pacient i que aquest l’accepti. Ara per ara les Apps que existeixen en el mercat ajuden al pacient a fer un seguiment de la seva malaltia i permeten que els metges pugui recollir dades en temps real i dissenyar intervencions més concretes. En aquest sentit, la Fundació TicSalut vetlla per tal que les aplicacions de salut que es fan servir garanteixen seguretat i confiança al pacient.

Tot i que hi ha moltes iniciatives i molt variades, encara queda molt per fer en el camp de la salut mental. El més important: que el pacient accepti i assumeixi la tecnologia com a part del camí cap a la seva recuperació, sense deixar de banda el tracte personal amb el terapeuta. D’altra banda, també caldrà comprovar la veritable efectivitat de les tecnologies, especialment de les aplicacions, en la millora del malalt, i incidir en la recerca clínica per tal de facilitar i implementar les TIC amb èxit.

També podeu llegir aquest reportatge a la Revista COMB 148

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s