TERMCAT: Termes de seguretat alimentària

En aquest Consultori terminològic us parlem de la terminologia d’un àmbit que forma part del nostre dia a dia, com a consumidors i, en el cas de molts dels lectors, de la pràctica laboral com a professionals de la salut: la seguretat alimentària. Sabeu que en el web del TERMCAT podeu consultar dues obres centrades en aquest camp, el Diccionari de seguretat alimentària i el Lèxic d’additius alimentaris? Tot seguit us ho expliquem.

1. Diccionari de seguretat alimentària

El TERMCAT ha elaborat aquest diccionari sobre seguretat alimentària conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària. L’obra aplega uns 500 termes relatius a l’alimentació, a la cadena alimentària, als sistemes de control de la seguretat alimentària, als additius alimentaris i les classes funcionals, a la planificació i l’auditoria, al laboratori i les tècniques analítiques, i als estudis de dieta. Per exemple, s’hi recullen termes com araalerta alimentària, anàlisi de perills i punts de control crítics, bones pràctiques d’higiene, estudi d’exposició, ingesta adequada, ingredient tecnològic, número E, qualitat alimentària, risc alimentari, valor de seguretat o verificació.

Cada entrada del diccionari inclou una denominació catalana o més, equivalents en castellà, francès i anglès, una definició i, sovint, notes explicatives que proporcionen informació contextual rellevant sobre el terme. La publicació és en curs d’elaboració, i s’ampliarà properament amb termes relacionats amb els perills alimentaris, és a dir, els perills biològics, els perills químics i els perills físics.

Com a complement, us recomanem també la consulta de la infografia Seguretat alimentària: els additius alimentaris, un material gràfic que us ajudarà a descobrir molts aspectes a l’entorn d’aquest concepte

2. Lèxic d’additius alimentaris

Aquesta obra en línia ha estat elaborada pel TERMCAT conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Associació de Fabricants i Comercialitzadors d’Additius i Complements Alimentaris (AFCA) en les primeres fases del projecte. Recull més de 400 noms d’additius alimentaris, d’acord amb la normativa europea vigent, com ara l’àcid succínic, l’alginat de calci, els glicòsids d’esteviol o el xarop de sorbitol. Les entrades relatives a additius retirats tenen una nota específica que explicita aquesta informació (vegeu, per exemple, sorbat de calci).

Cada terme inclou les denominacions en català i els equivalents en castellà, francès i anglès, les classes funcionals més habituals (acidulant, antioxidant, correctiu de l’acidesa, edulcorant, estabilitzador, segrestant, etc.) i el número E que els identifica de manera unívoca. A través de l’Accés temàtic del diccionari es poden consultar els diversos additius segons les classes funcionals o finalitats tecnològiques autoritzades per a l’ús en aliments, la qual cosa ofereix una informació complementària interessant des del punt de vista conceptual.

Recordeu que també trobareu les fitxes de tots aquests termes en el Cercaterm, el cercador terminològic del TERMCAT. I, que si teniu cap dubte terminològic o ens voleu fer arribar qualsevol suggeriment, podeu escriure’ns un correu electrònic a informacio@termcat.cat. Salut i bons aliments!

M. Antònia Julià i Berruezo, Centre de Terminologia TERMCAT

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s