Actualitzat el Diccionari de seguretat alimentària

Aquest any 2023 s’ha actualitzat el Diccionari de seguretat alimentària, consultable en línia en el web del TERMCAT. L’obra es va donar a conèixer inicialment a final de 2021, i aleshores contenia uns 500 termes relatius a la seguretat alimentària, la qualitat dels aliments i els sistemes de control i d’anàlisi del risc. Us en vam parlar en el Consultori terminològic del COMB 163. Amb l’actualització, el diccionari es considera ja complet i assoleix la xifra total de més de 700 termes.

Aquest diccionari en línia s’ha elaborat conjuntament entre el Centre de Terminologia TERMCAT i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració d’experts de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària. Cada entrada del diccionari inclou una denominació catalana o més, equivalents en castellà, francès i anglès, una definició i, sovint, notes explicatives que proporcionen més informació sobre el terme.

En aquest apunt us volem parlar, des del punt de vista terminològic, d’alguns termes rellevants en seguretat alimentària.

alimentari -ària / alimentós -osa

Aquests dos adjectius tenen significats relacionats, però diferents i amb usos diferenciats. Mentre que alimentari -ària vol dir ‘relacionat amb els aliments [i la indústria dels aliments]’, alimentós -osa vol dir ‘que nodreix o alimenta’. Tot i que el diccionari normatiu recull que alimentari pot ser sinònim de alimentós, en contextos especialitzats (com el de la seguretat alimentària) els usos són disjunts, d’acord amb el significat abans esmentat. Així, en el diccionari apareixen també, per exemple, els termes additiu alimentari, alerta alimentària, qualitat alimentària o risc alimentari al costat de producte alimentós (sinònim de aliment).

al·lèrgia alimentària / intolerància alimentària

Una al·lèrgia alimentària és una reacció adversa a aliments en què hi ha una resposta nociva i exagerada del sistema immunitari a un aliment o a un component d’un aliment. Així, es pot tenir al·lèrgia, per exemple, als crustacis, a les fruites amb closca, als grans de sèsam o a la soia. Els al·lergògens són les substàncies que indueixen les al·lèrgies alimentàries. Per altra banda, la intolerància alimentària és una reacció adversa a aliments que es produeix perquè l’organisme és incapaç de digerir, metabolitzar o assimilar d’una manera natural un aliment o un component d’un aliment; per exemple, la intolerància a la lactosa.

toxiinfecció alimentària / intoxicació alimentària / infecció alimentària

El terme toxiinfecció alimentària designa qualsevol malaltia transmesa per aliments en què l’agent causant ingerit és un microorganisme patogen, una toxina o bé una substància química tòxica. És a dir, és un concepte genèric, que inclou tant les infeccions alimentàries (en què l’agent causant ingerit és un microorganisme patogen amb capacitat de multiplicar-se dins l’organisme o de produir-hi elements tòxics que poden actuar com un antigen) com les intoxicacions alimentàries(en què l’agent causant ingerit és una toxina o una substància química tòxica).

perill alimentari / risc alimentari

Un perill alimentari es defineix com un agent biològic, físic o químic que pot causar un efecte advers sobre la salut si és present en un aliment. El Diccionari de seguretat alimentària inclou més de dues-centes entrades noves relacionades amb els perills alimentaris. Per exemple, termes relatius als perills biològics (anisakis, criptosporidi, estreptococ, listèria monocitògena, norovirus, salmonel·la), als perills químics (bisfenol A, contaminant orgànic persistent, contaminant de procés, dioxines, ftalats, micotoxines, nanoplàstic, residu de medicaments veterinaris) i als perills físics (cos estrany, radiació ionitzant).

Altrament, el risc alimentari designa la probabilitat que es produeixi un efecte advers sobre la salut com a conseqüència de l’exposició a un perill alimentari, en combinació amb la gravetat que pugui tenir.

Confiem que aquest breu repàs terminològic us hagi semblat interessant. Us convidem a llegir la presentació del diccionari, ja que a banda de l’equip de treball i l’arbre de camp, hi trobareu altres informacions d’interès, com ara la bibliografia o tres infografies divulgatives (Seguretat alimentària: els additius alimentaris; Seguretat alimentària: malalties transmeses per alimentsSeguretat alimentària: els perills alimentaris).

Recordeu que a banda del Diccionari de seguretat alimentària, en el web del TERMCAT podeu consultar també el Lèxic d’additius alimentaris i el Cercaterm, on trobareu molts altres termes relacionats amb aquesta temàtica. Com sempre, us animem a fer servir aquesta terminologia en llengua catalana i a enviar-nos qualsevol suggeriment o comentari que cregueu convenient.

M. Antònia Julià i Berruezo, Centre de Terminologia TERMCAT

Deixa un comentari