TERMCAT: Els termes més consultats del 2020

Les estadístiques de les visites anuals al web del TERMCAT durant l’any 2020, tot i la seva fredor, ens aporten una mirada diferent i il·lustrativa dels interessos terminològics dels nostres usuaris durant l’any de la pandèmia causada per l’aparició del SARS-CoV-2.

Al llarg de l’any passat, el terme més buscat al Cercaterm, el cercador de terminologia que ofereix el TERMCAT, ha estat, com es podia preveure, el terme COVID-19. L’actualitat informativa i els dubtes que hi havia sobre l’ús d’aquest terme (ús de majúscules, masculí o femení, etc.) expliquen que aquesta cerca hagi destacat per sobre de totes les altres que s’han registrat durant l’any.

De fet, el nombre de consultes sobre aquest terme ha multiplicat per dos les del següent terme més consultat, que ha estat d’un àmbit ben diferent: el terme handbol (handball). També han estat molt cercats els termes programari (software), coronavirus, empoderamentprova d’antígensdesescalarcorreu brossa (spam)galeta (cookie) i, curiosament, ull de poll.

Pel que fa als diccionaris més consultats durant l’any 2020 també destaca molt per sobre dels altres la Terminologia de la COVID-19, juntament amb la Terminologia de l’atenció a la salut mental i a les addiccions, les actualitzacions del Diccionari enciclopèdic de medicina DEMCAT, el Diccionari de química i, possiblement per la voluntat (o la necessitat) de fugir de temes de salut, el Diccionari dels ocells del món, el Diccionari de les arts i el recull Noms de plantes.

Quant a les infografies i altres materials gràfics publicats durant l’any, han rebut un nombre important de visites les infografies dedicades a l’atenció a la salut mental i a les addiccions  i, naturalment, als termes de la COVID-19, tant en format interactiu com en relat visual.

Finalment, pel que fa als comentaris i notícies publicats en el web del TERMCAT, sobresurten especialment l’apunt dedicat a diversos termes relacionats amb la COVID-19, a l’expressió toc de queda o al perquè de la forma teletreball i no telefeina. Però no tot són termes relacionats amb la pandèmia: han rebut moltes visites un apunt dedicat a ladiferència entre bròquil i bròcoli i un altre de dedicat als termes de laidentitat no-binària. I, altrament, dues notícies que han estat també molt llegides són la que anunciava la publicació d’un joc interactiu amb alternatives a manlleus publicat al diari Ara (en què el TERMCAT ha col·laborat) i la que difonia la publicació de la Terminologia del ioga.

Per acabar aquest article, us proposem un joc: quins tres termes de qualsevol àmbit (no necessàriament de la salut) buscaríeu, o ja heu buscat, aquest any en el Cercaterm? Si voleu compartir amb nosaltres les vostres respostes, envieu-nos un correu a informacio@termcat.cat, amb el tema “Els meus tres termes (COMB)”.

M. Antònia Julià i Berruezo, Centre de Terminologia TERMCAT

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s