Dr. Bedini: “Els dispositius ‘point-of-care’ pretenen simplificar els processos, acostar el laboratori al pacient i tenir comunicació en temps real amb el metge”

bediniSenzill, ràpid i de baix cost. Així és el dispositiu que han desenvolupat investigadors del Servei de Nefrologia i el laboratori CORE de l’Hospital Clínic, la Universitat Rovira i Virgili i CreatSens Health SL i que permet mesurar amb una única gota de sang els nivells de potassi dels pacients amb malaltia renal. El Dr. Josep Lluís Bedini, cap de l’Àrea Operativa del Centre de Diagnòstic Biomèdic (CDB) i del laboratori CORE de l’Hospital Clínic remarca que amb aquest nou dispositiu es podrà obtenir informació en temps real que ajudarà els clínics en la seva presa de decisions.

Quin és el punt diferenciador d’aquest dispositiu?

És un dispositiu de point-of-care. Aquest tipus de tecnologia ens permet fer analítiques de forma ràpida allà on està el pacient. En aquest cas, ens permetria mesurar la concentració de potassi amb un dispositiu portable a la consulta on el metge està visitant el pacient.

Quin ha estat el paper del laboratori CORE en el projecte?

Hem assessorat en el tema tecnològic i, conjuntament amb el Servei de Nefrologia, hem participat en la validació del dispositiu. Hem estudiat el conjunt de pacients amb els quals tindria més sentit utilitzar el dispositiu i també hem comprovat el seu funcionament. Per això, hem fet una sèrie de proves comparant els resultats d’aquest dispositiu amb els dels dispositius que fem servir habitualment al laboratori per mesurar la concentració de potassi.

Què aporta als pacients?

La principal característica de les tecnologies point-of-care és la immediatesa. En alguns casos, vinculada a processos urgents en els quals ens interessa tenir una analítica al més aviat possible per poder fer un diagnòstic o establir un tractament; i d’altres, a la interacció metge-pacient, és a dir, que necessitin conèixer la concentració de potassi per poder fer el seguiment del pacient en un moment puntual de la visita.

En una segona fase, es podrà vincular el dispositiu amb altres eines tecnològiques?

Un dels avantatges d’aquest tipus de dispositius és que podria permetre en fases posteriors algun tipus de connexió telemàtica entre el pacient i el metge. Es podria plantejar que el pacient fes una mesura de potassi allà on estigués i després li transmetés el resultat al metge per tal de prendre les decisions oportunes. Aquestes tecnologies pretenen simplificar els processos, acostar el laboratori al pacient i tenir comunicació en temps real amb el metge que està demanant aquest tipus d’analítica.

Quins beneficis pot tenir en el conjunt del sistema sanitari?

És difícil obtenir beneficis en el conjunt per un paràmetre únic, però sí que és cert que les tecnologies point-of-care són cada vegada més àmplies i estan més esteses. Això permet que algunes mesures es puguin descentralitzar i fer-se en els llocs on cal prendre decisions. Ja és freqüent en altres àmbits del laboratori. Per exemple, els pacients que estan en tractament anticoagulant es fan mesures de seguiment a casa seva i comparteixen els resultats amb el seu metge. Això anirà avançant i per descomptat tindrà implicacions en altres àrees de seguiment de pacients de qualsevol classe de patologia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s