Realitat virtual, més enllà de l’entreteniment

rvirtualLa realitat virtual ja no és sols cosa de videojocs i entreteniment. Cada cop hi ha més disciplines que aprofiten tots els avantatges que ofereix aquesta tecnologia: educació, arqueologia, aeronàutica, art i també medicina. En aquest darrer camp, la realitat virtual ha obert tot un món de possibilitats i nous camins als professionals sanitaris per millorar tractaments i processos i aconseguir resultats molt més satisfactoris en la seva pràctica diària. L’ús de la realitat virtual també té uns efectes molt positius en els pacients, que de forma senzilla, indolora, divertida i engrescadora s’adhereixen als tractaments i milloren més ràpidament.

La realitat virtual consisteix en la generació d’entorns o escenaris que semblen reals a través de sistemes informàtics. D’aquesta manera, l’usuari té la sensació d’estar realment immers en aquest món irreal. Per aconseguir-ho, s’utilitzen diferents dispositius, com ara cascos de realitat virtual, ulleres, guants o, fins i tot, vestits. La tecnologia no és nova, de fet, els primers projectes de realitat virtual daten dels anys 60, quan es van començar a desenvolupar sistemes per aconseguir crear entorns artificials. Des de llavors, la realitat virtual s’ha anat definint i sofisticant, fins arribar a obtenir dispositius tant punters i innovadors com les ulleres “Oculus Rift”, que permeten una immersió completa en el joc gràcies a la visió 3D en estèreo.

En l’àmbit mèdic, la realitat virtual és una gran aliada per ajudar als professionals sanitaris  en els entrenaments quirúrgics. A través de simuladors i models virtuals de pacients, metges i residents poden desenvolupar i millorar les seves habilitats tècniques o practicar operacions molt complexes sense córrer cap tipus de risc. A més, la realitat virtual també permet recrear d’una manera molt fidedigna les mateixes sensacions tàctils que les que es tenen en les intervencions.

La realitat virtual també és una eina cada cop més habitual en el tractament de diverses malalties i trastorns psicològics. D’una banda, ajuda en gran mesura les persones autistes, ja que els permet aprendre de forma més ràpida comportaments socials i experimentar activitats del dia a dia amb les quals poden enfrontar-se, com ara una entrevista de treball. D’altra banda, amb la realitat virtual s’aconsegueix que persones que pateixen dolors molt forts se sentin més alleujades. Per exemple, un pacient amb cremades greus pot sentir-se millor immers en un món glacial simulat. Passa el mateix amb la síndrome del membre fantasma: a través de la realitat virtual la persona pot arribar a veure la representació del seu braç o de la seva cama i que sigui capaç de moure’l.

A més, la realitat virtual també és molt útil a l’hora de tractar trastorns psicològics, com ara addiccions, traumes o fòbies. A través d’una aplicació que es pot instal·lar en el propi smartphone i utilitzant un dispositiu, com les ulleres de realitat virtual, es recrea la situació que angoixa el pacient i es pot arribar a comprendre molt millor el comportament cognitiu del pacient i ajudar-lo a superar les seves pors. De la mateixa manera, amb aquesta tecnologia també s’aconsegueix que a pacients amb problemes funcionals els millori la mobilitat en molt menys temps, tal com han pogut comprovar en l’Hospital de l’Esperança-Parc de Salut Mar amb la iniciativa “Rehabilitation Gaming System”.

En qualsevol cas, la realitat virtual és una eina cada cop més estesa i que funciona com a complement eficaç de molts processos i tractaments que beneficien tant els professionals de la salut com els mateixos pacients.

També us pot interessar:

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s