La carrera contra les infeccions nosocomials: nous mecanismes per acabar amb els bacteris resistents als antibiòtics

mañezLa cerca de noves vies per evitar que les infeccions causades per bacteris continuïn creixent és un dels grans reptes als quals ha de fer front la sanitat pública mundial. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que, si segueix aquesta tendència, es pot tornar a un escenari similar al de l’era preantibiòtica. Segons les seves previsions, l’any 2050 les morts anuals al món per infeccions bacterianes, la majoria de les quals s’adquireixen dins dels hospitals, poden superar els 10 milions.

Per evitar que aquesta situació arribi, és necessari buscar solucions innovadores. Des de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), el Dr. Rafael Máñez i el seu equip estan desenvolupant un nou tractament sense antibiòtics que lluita contra els bacteris que provoquen les infeccions hospitalàries. Preveuen poder començar els assajos clínics l’any 2020

Vacunes clàssiques?

“Quan busquem una alternativa als antibiòtics, tothom pensem en la vacunació. Sense dubte és un dels grans avanços de la Medicina, però avui dia no és gaire útil per prevenir les infeccions hospitalàries”. Máñez ho aclareix: “Sabem que el cos necessita entre una i dues setmanes per desenvolupar la immunitat. En el cas que un malalt ingressés de forma programada, seria fàcil establir unes mesures de vacunació prèvies per tal que quan arribés a l’hospital ja estigués immunitzat. Ara bé, si el malalt ingressa d’urgència, l’efecte d’aquestes vacunes preventives arribaria massa tard, ja que les infeccions hospitalàries se solen produir entre la primera i la segona setmana de l’ingrés”.

Anticossos, els escuts dels microbis

L’augment del nombre d’infeccions provocades pels propis anticossos és una altra adversitat amb la qual es troben els experts en immunització. “Tots sabem que els anticossos són un dels millors mecanismes de defensa que té el nostre organisme. No obstant això, no tots els anticossos s’activen per donar resposta immunitària. Els microbis són capaços de fer-los servir com a escut per protegir-se”.

Una nova solució

El mecanisme que han desenvolupat Rafael Máñez i el seu equip consisteix en l’administració d’una sèrie de glicopolímers que eliminen de forma selectiva aquests anticossos-escut. “Hem estat capaços d’identificar els anticossos utilitzats pels bacteris Gram-negatius, que són el grup que més infeccions nosocomials provoca i que està donant més problemes de resistència als antibiòtics”. Aquest innovador tractament, que és totalment innocu per al pacient, s’administra per via subcutània i té un efecte immediat:  “Amb la primera injecció que administrem ja aconseguim eliminar els anticossos. Això és un gran avantatge respecte les vacunes clàssiques que com hem dit necessiten uns quinze dies per ser efectives”.

One thought on “La carrera contra les infeccions nosocomials: nous mecanismes per acabar amb els bacteris resistents als antibiòtics

  1. Concepción Cañas

    Ànims i molts reforts a l’equip del dr Máñez per a continuar en aquesta linea investigadora. És urgent buscar solucions per resoldre el problema de les infeccions nosocomials.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s