Dr. Villamarín: “Espero que la residència sigui un període per conèixer la Medicina més enllà de llibres i apunts”

villamarin.jpgEl Dr. Miguel Villamarín comença una nova etapa professional i personal. Ha deixat Lugo, la seva ciutat natal, per venir a Barcelona a fer la residència. En pocs dies s’incorporarà com a R1 al Servei de Medicina Interna de l’Hospital Vall d’Hebron, tal com ell volia. I és que tot esforç té la seva recompensa. El Dr. Villamarín ha estat el número 2 de l’examen MIR 2018, després de mesos d’estudi intens i dedicació. Tot i això, per ell el número “no té major importància, si et permet triar la plaça que vols”.

Què et va atraure de Medicina Interna?

Les especialitats mèdiques em van resultar més interessants que les quirúrgiques des que vaig començar a conèixer-les durant les pràctiques clíniques. Dins d’aquestes, la Medicina Interna m’agradava per la capacitat que et dóna per resoldre la major part dels problemes dels pacients hospitalitzats i per la importància que li concedeix a la clínica per orientar el diagnòstic. És una especialitat transversal, en què no tens limitada d’entrada cap àrea de la medicina. Encara que això es pot veure com un inconvenient, ja que no et permet aprofundir en cada camp tant com altres especialitats, a mi em sembla molt estimulant.

Faràs la residència a l’Hospital Vall d’Hebron…

Volia fer la residència en un hospital amb un gran volum de pacients i en el qual el servei de Medicina Interna tingués molt de pes dins el mateix. Això, unit al bon ambient entre residents i al fet que Barcelona m’atreia com a ciutat per viure durant aquests anys, va fer que em decidís per Vall d’Hebron.

Què esperes de la residència?

Espero que sigui un període per aprendre, per conèixer la Medicina més enllà de llibres i apunts i també per gaudir amb les meves companyes i companys. A més, és una etapa en què tens per fi independència econòmica després de tants anys com a estudiant.

Com afrontes la nova etapa a escala personal?

Tinc il·lusió i ganes de començar la residència. Per mi, suposa no només deixar enrere l’etapa d’estudiant sinó també mudar-me a Barcelona, ​​amb el que això implica. Espero adaptar-me ràpid als canvis i sentir-me a gust tant a l’hospital com a la ciutat.

Parlem de l’examen MIR, com et vas preparar?

Em vaig preparar a una acadèmia. De dilluns a divendres estudiava a Lugo, la ciutat d’on sóc, i els dissabtes anava a la seu de l’acadèmia a Santiago, a classe o a fer simulacres d’examen. Diumenge era el dia lliure, per descansar i intentar desconnectar una mica del MIR.

Com vas viure el dia de l’examen? Et van recomanar fer alguna cosa especial?

Les hores prèvies es fan molt llargues. Et recomanen que segueixis la mateixa rutina que en els simulacres, tant abans com durant l’examen, per reduir l’ansietat el màxim possible. Tot i això, aquest dia és difícil no estar nerviós i estàs desitjant entrar a l’aula per començar com més aviat millor.

Quina creus que va ser la clau per afrontar l’examen amb èxit?

No crec que hi hagi cap clau com a tal. Vaig tractar d’establir una rutina, però que fos una mica flexible per adaptar-la al temari a estudiar, a l’energia que tingués cada dia i a imprevistos que poguessin ocórrer. A més, sobretot quan s’acostava l’examen, vaig intentar mantenir la calma i no augmentar les hores d’estudi, perquè crec que això en el fons pot jugar en contra teva.

Esperaves obtenir aquest resultat?

Durant la preparació, els resultats dels exàmens que anava fent eren bons, però és impossible predir el que succeirà aquest dia. Hi ha una part que depèn de l’atzar o de la sort, que no pots controlar. Més enllà d’això, si et permet triar la plaça que vols, el nombre en si mateix no té major importància.

Què aconsellaries als que comencen a estudiar ara per l’examen MIR?

La preparació és un període llarg i bastant rutinari, així que crec que és important respectar els dies de descans i les vacances per arribar al dia de l’examen amb la ment fresca. També ajuda a això seguir mantenint el contacte amb gent que no estigui preparant el MIR. A l’hora d’estudiar, al meu entendre el millor és ser pràctic i no tractar d’abastar tot el temari amb la mateixa profunditat, ja que el temps és limitat i al final això t’acaba generant més ansietat. Cal prioritzar, i per això són útils els esquemes i els resums, a més de fer moltes preguntes tipus test.

Com t’agradaria que t’ajudés el Col·legi durant la teva residència?

M’agradaria que ens oferissin formació adaptada a les necessitats dels residents i que poguéssim trobar ajuda en el cas que ens sorgeixi algun problema professional.

També us pot interessar:

2 thoughts on “Dr. Villamarín: “Espero que la residència sigui un període per conèixer la Medicina més enllà de llibres i apunts”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s