Com mantenir un cervell jove per a tota la vida

cervelljove-blog“Els humans estem al cim de l’evolució i tot és mèrit del nostre cervell”. Aquesta afirmació és del professor Alfonso López Muñiz, degà de la Facultat de Medicina i Ciències d’Oviedo, qui va venir al Col·legi a fer una xerrada sobre com exercitar el cervell per mantenir-lo “fort” i ben entrenat.

Què podem fer tenir un cervell actiu i jove?

Activitat física. L’OMS recomana fer com a mínim 30 minuts d’exercici aeròbic al dia. Segons el professor López Muñiz, l’exercici ha de ser “normal i regulat”. L’activitat física és un factor essencial per a la salut cerebral. Per exemple, incrementa els nivells de neurotransmissors i de plasticitat sinàptica, que és la implicada en els processos de memòria. També disminueix els símptomes d’ansietat i els riscos de depressió, millora els processos mentals i esdevé un factor essencial en la lluita contra l’Alzheimer.

Dieta equilibrada. Cal tenir en compte la piràmide de l’alimentació saludable i seguir una dieta rica i variada. El sobrepès pot tenir efectes en els nostres processos cognitius. El professor va explicar que hi ha treballs científics que asseguren que les persones amb obesitat tenen pitjor memòria episòdica (que és la que intervé per recordar processos) que les persones que es troben dins del pes recomanat a la seva constitució i estatura. Gràcies a la plasticitat cerebral, aquest “efecte” és reversible quan l’individu s’aprima.

Evitar hàbits tòxics. El professor ho va deixar molt clar: deixar de fumar, evitar les drogues, els medicaments innecessaris i l’excés d’alcohol. De fet, segons hi ha treballs que demostren que els no fumadors (i els exfumadors) tenen millor memòria que les persones que fumen.

Mantenir hàbits saludables. Cal cuidar la salut i dormir les hores necessàries. De fet, els processos de la son recullen els mecanismes de memorització i d’adaptació de la memòria. El professor va recomanar fer una migdiada lleugera i dedicar un moment al dia a fer una pausa per reflexionar i/o fer activitats com la meditació, que pot ajudar a millorar les capacitats cognitives i la memòria. També enamorar-se i l’amor físic són hàbits que afavoreixen el nostre cervell.

Activitat mental: “fer múscul”. El cervell s’ha d’entrenar. D’aquesta manera, com diu el professor, ajudarem a mantenir les nostres connexions neuronals i a crear-ne de noves.

Què ens proposa?

  • No quedar-nos enrere en res” Podem emprendre nous estudis, aprendre noves destreses, nous idiomes, tocar un instrument musical, o entrar a les TIC i esforçar-nos per estar sempre al dia.
  • També s’entrena el cervell a través de les relacions socials. El professor recomana relacionar-nos amb gent diferent, potser involucrant-nos en una ONG, en activitats comunitàries com les que ofereixen els col·legis professionals… El més enriquidor és que les relacions siguin intergeneracionals.
  • És una de les activitats que crea més xarxes neuronals. Descobrir llocs nous, que suposin un repte per al cervell i, si és possible, on parlin un idioma que no coneixem. D’aquests manera el cervell haurà de treballar molt més i interpretar més estímuls per entendre l’entorn.
  • Fer exercicis que suposin petits reptes per al cervell. El professor recomana fer coses aparents senzilles, però que suposen un bon repte per al cervell, com caminar cap endarrere o utilitzar l’hemisferi cerebral no dominant. Això vol dir pentinar-se, afaitar-se o raspallar-se les dents amb la mà esquerra, si un és dretà, i a la inversa.

La manera com envellim està, en bona part, a les nostres mans. Tenim moltes possibilitats i, tal com diu el professor: “hem d’estar sempre oberts a continuar la tasca de treballar el  cervell, de mantenir-lo jove”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s