Som conscients de la fragilitat de la gent gran?

Catalunya prepara una campanya per conscienciar sobre la fragilitat de la gent gran

fragilitatLa fragilitat és un situació de risc de progressió cap a la pèrdua d’autonomia i la discapacitat en la gent gran. S’estima que pot afectar una de cada deu persones de més de 65 anys que avui encara són autònomes en la seva vida diària.

Per sensibilitzar la població sobre la importància de mesurar aquest risc en la gent gran, la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia organitza la primera jornada “En marxa contra la fragilitat!”, que se celebrarà el pròxim 1 d’octubre, coincidint amb el Dia Mundial de la Gent Gran.

La diada se celebrarà de forma simultània en diferents centres sanitaris de Catalunya durant tot el matí. Està adreçada a persones majors de 65 anys que no siguin del tot dependents de tercers i que, a més, es puguin desplaçar o caminar fora de casa de manera autònoma.

Durant tot el matí s’organitzaran activitats a peu de carrer i, a aquell que ho desitgi, se li farà una valoració gratuïta i breu de diferents àrees relacionades amb la fragilitat, com la funció i activitat física, la funció cognitiva, la nutrició i les relacions socials i grau d’aïllament.

La importància de mesurar l’índex de fragilitat

Els professionals sanitaris alerten sobre la necessitat de ser conscients de la fragilitat de la gent gran, la necessitat de mesurar-la i de conèixer els factors d’alerta per poder actuar de forma preventiva.

Segons la Dra. Anna Olivé, Coordinadora de la Unitat de Psicogeriatria de l’Hospital Mare de Déu de La Mercè i presidenta de la secció col·legial de metges de l’àmbit sociosanitari, “una detecció precoç pot evitar o endarrerir l’aparició de discapacitat i contribuir a mantenir l’autonomia de la persona el màxim de temps possible”.

Olivé adverteix que, “encara que la persona es trobi bé, no tingui malalties greus o avançades i segueixi portant una vida relativament activa, cal estar atents als primers signes d’alarma”. Aquests poden ser bé un alentiment físic o mental, una pèrdua de memòria, un augment del cansament o la disminució de pes de forma involuntària.

Com prevenir la fragilitat en la gent gran?

Per poder retardar al màxim la situació de fragilitat i dependència s’han de tenir en compte molts aspectes i, sobretot, la situació individual de cada persona. Olivé, però, dóna una sèrie de pautes que són d’utilitat per a tothom:

La doctora aconsella fer exercicis senzills de manteniment per treballar la força i la potència muscular, així com la tonificació, l’equilibri i la marxa. Per exemple, és recomanable caminar una estona cada dia, ballar, o practicar ioga o Tai-Txi. També cal vigilar la dieta, procurar que sigui variada i adaptada a la situació basal de cadascú.

D’altra banda, hi ha altres factors externs que cal tenir en compte, com l’estat de l’habitatge. Quan una persona comença a presentar símptomes de fragilitat és primordial realitzar un estudi de la llar per ajustar els espais a les noves necessitats i prevenir caigudes. Cal eliminar catifes, il·luminar adequadament les estances o col·locar barres o agafadors de subjecció, per exemple.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s