I a tu, qui et cuida?

pps_petit“Ser metge, infermer o psicòleg no ens exclou de la condició de persones i, per tant, som vulnerables”. Així obria Toni Calvo, director del Programa de Protecció Social del Col·legi i de la Fundació Galatea, la 1a Jornada sobre el benestar i la qualitat de vida dels professionals de la salut, celebrada a Hospital Comarcal de l’Alt Penedès el passat 3 de juny.

Calvo explicava que els professionals sanitaris són “especialment vulnerables”, ja que “estan més exposats al patiment de l’altre perquè han d’acompanyar el pacient i els seus familiars i han de viure la malaltia i, moltes vegades, la mort”. La clau, segons Calvo, per exercir millor la professió és reconèixer aquesta vulnerabilitat i ser conscients dels propis límits. No obstant això, en el cas dels metges, l’acceptació de la fragilitat no sol ser tan senzilla. “Molts metges neguen el reconeixement de les seves dificultats, les camuflen i es distancien”, afirma Calvo. Per això, calen eines de prevenció i suport que garanteixin als metges una millor qualitat de vida.

Programa d’Atenció Integral al Metge Malalt

Però, què passa si és el metge el que pateix? A qui pot demanar ajuda quan té problemes de salut que poden afectar la seva pràctica assistencial diària i, en conseqüència, els seus pacients? Per a aquests casos, la Fundació Galatea posa a disposició dels metges el Programa d’Atenció Integral al Metge Malalt (PAIMM). Aquesta iniciativa, pionera a l’Estat espanyol, es va posar en marxa l’any 1998 amb l’objectiu d’atendre i tractar a tots aquells metges amb problemes psíquics i/o addiccions per tal d’ajudar-los a tornar a exercir la medicina en condicions òptimes.

El PAIMM compta amb una unitat assistencial, la Clínica Galatea, on s’atén els pacients. Els casos més complexos tenen un protocol de seguiment per part dels professionals del programa. L’èxit del PAIMM ha servit per estendre la iniciativa a altres col·lectius sanitaris, com infermers, odontòlegs, farmacèutics, psicòlegs i veterinaris.

A banda del PAIMM, la Fundació Galatea també realitza estudis i desenvolupa programes per promoure la salut entre grups específics, com ara, els metges residents o els estudiants de Medicina.

Programa de Protecció Social

El Programa de Protecció Social (PPS) és un servei que ofereix el Col·legi a tots els seus col·legiats i a les seves famílies. La finalitat del PPS és ajudar els metges i metgesses a tenir una millor qualitat de vida, especialment quan es viuen situacions familiars o personals complicades.

El catàleg de serveis que ofereixen és molt ampli i variat. Engloba ajuts per conciliar la vida professional i personal, ajuts per a la millora de la qualitat de vida en situació de dependència, prestacions educatives i assistencials, i activitats formatives de protecció social. Un equip de professionals especialitzats ofereix un assessorament personalitzat i confidencial, i recomana les opcions més adients en cada cas.

Serveis de prevenció i salut laboral dels centres de treball

 A aquestes dues grans potes, s’hi ha de sumar una altra igual d’important: la cura de la salut als llocs de treball. Tot i que sempre s’ha vetllat per promoure la prevenció de la salut i minimitzar els factors de risc que poden danyar físicament els treballadors, cada cop es tenen molt més presents els riscos psicosocials. Això vol dir, totes aquelles situacions laborals que estan relacionades amb l’organització, el contingut de la feina o la manera com es du a terme aquesta feina: definició dels rols, excés d’exigències psicològiques del treball, manca d’autonomia, relacions personals, compensacions mínimes, etc. Les conseqüències d’una situació psicosocial adversa poden derivar en insatisfacció i desmotivació laboral, estrès, burn-out o problemes de relació, entre d’altres.

Per afavorir un exercici professional saludable, des dels serveis de prevenció i salut dels propis centres assistencials, s’ofereixen activitats formatives per tal que els treballadors aprenguin tècniques d’alliberament de tensions, gestió de les emocions, dinàmiques de treball en equip, adquisició d’hàbits saludables, etc.

Qualsevol d’aquestes eines té un objectiu clar: ajudar als metges a assolir una bona qualitat de vida. Si s’aconsegueix, els principals beneficiaris són, sense cap mena de dubte, els pacients.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s