Un any de “Vacunar és protegir” i seguim endavant

vialesFa un any que el CoMB va llançar la campanya “Vacunar és protegir” amb l’objectiu de promoure la vacunació responsable entre la ciutadania. Com recordareu, en el vídeo van participar metges i metgesses de referència i personalitats del món de la comunicació, la cultura, l’esport o la moda. Gràcies a tots vosaltres, la campanya va aconseguir un gran ressò mediàtic i social. En només una setmana es van comptabilitzar més de 1.200 tuits amb l’etiqueta #vacunarésprotegir, que, un any després encara està activa. A Youtube, s’han superat les 17.000 visualitzacions del nostre vídeo, comptant les tres versions idiomàtiques (català, castellà i anglès).

Més enllà de les dades, la campanya també va incidir en l’opinió pública, que va destacar la seguretat i l’efecte positiu de la vacunació, tot minimitzant el discurs dels grups antivacunes. Tal com s’explica en l’Informe Quiral 2015, centrat en la comunicació pública sobre les vacunes, el sector que rebutja la vacunació a l’Estat espanyol és minoritari, no obstant això, “té molta visibilitat als mitjans de comunicació i a les xarxes socials”.

Així, un any després de “Vacunar és protegir” parlem amb el Dr. Antoni Trilla, cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, i amb la Dra. Magda Campins, cap de servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, que van col·laborar de manera molt activa en la campanya.

Quins aspectes creieu que encara s’han de treballar en l’àmbit de les vacunes?

campins

 

Dra. Magda Campins (MC): Encara que la majoria de vacunes han tingut com a objectiu reduir la morbimortalitat infantil, la prevenció mitjançant la vacunació no es limita a l’edat pediàtrica.  Cal seguir treballant per aconseguir cobertures vacunals elevades en els adults, així com en el personal sanitari.

trilla

 

Dr. Antoni Trilla (AT): Cal millorar la informació a la població en general i la formació del personal sanitari (metges i infermeres) en el tema de la vacunació. També cal disposar de bones dades de seguretat de les vacunes per respondre davant de possibles efectes adversos, fet pel qual és necessari també conèixer la incidència basal de determinades condicions en la població general o específica (pediatria). A més, s’ha de fer molta recerca per poder disposar de més vacunes, més efectives, més segures encara i econòmicament sostenibles.

 

Caldria incorporar alguna vacuna al calendari de vacunacions sistemàtiques que encara no hi és?

MC: S’acaba d’incorporar aquest mes la vacuna contra el pneumococ al calendari de vacunacions sistemàtiques infantil. És una vacuna de molt necessària, per la gravetat i seqüeles que ocasiona la malaltia que prevé. Esperem que en un futur proper, s’incorpori també la vacuna contra el meningococ B, que actualment és la causa més freqüent de meningitis i sèpsia per meningococ.

AT: Cel principal escull per a la incorporació de la vacuna anti-meningocòcica B radica en l’elevat preu. Cal mirar com al Regne Unit han aconseguit negociar un preu molt més assequible. Caldria també obrir un debat científic respecte a la utilitat i efectivitat que tindria vacunar els nois contra el virus del papil·loma humà, com estan fent ja altres països del món.

Com reforçaríeu el missatge “vacunar és protegir”?

MC: Gràcies als programes de vacunació, pràcticament s’han eliminat moltes malalties que abans causaven una elevada mortalitat, com la verola, la poliomielitis i la diftèria. Cal pensar-hi. Si oblidem el passat i la població no es vacuna, aquestes malalties tornaran!

AT: La posada en dubte de la bondat i utilitat de moltes vacunes en l’actualitat, en països amb bons sistemes sanitaris públics, és la conseqüència del propi èxit de les vacunes. Com que han aconseguit controlar , i molt bé, les malalties que prevenen, aquestes ja estan “oblidades” i sembla que ja no cal vacunar-se. Però la realitat és que segueixen entre nosaltres i encara més avui en un món interconnectat com el nostre. Vacunar és protegir: protegir individualment i col·lectivament. Protegir aquí i en països de renda baixa amb sistemes sanitaris deficients. Vacunar és donar la millor oportunitat als nens de tot el món d’arribar sans i estalvis a la vida adulta.

 

 

One thought on “Un any de “Vacunar és protegir” i seguim endavant

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s