Dra. Camp: “És molt gratificant poder veure com una idea avança”

lcampL’empresa familiar de la Dra. Lourdes Camp va decidir apostar pel negoci sanitari i l’any 2010 van crear Ventura Medical Technologies (VMT). La seva llarga trajectòria com a metgessa de família i la coneixença del sector, han estat la base per poder desenvolupar VMT, l’objectiu de la qual és acompanyar als professionals sanitaris en el camí de la innovació. El seu primer èxit: Pectus UP Surgery Kit, un conjunt d’eines  que possibiliten tractar el pectus excavatum d’una manera molt poc invasiva pel pacient.

Com vau decidir obrir una línia de negoci centrada en el sector sanitari?

Vam crear VMT amb la idea de comercialitzar i desenvolupar dispositius mèdics d’alt nivell d’innovació. Els punts claus per apostar pel sector salut van ser que jo sóc metgessa de família i que Ventura Precision Components compta amb el know-how, les capacitats tecnològiques i la cultura d’innovació adequades per apostar per altres sectors.

Quin tipus de projectes desenvolupeu?

Ens enfoquem en aquells que podem desenvolupar amb els nostres propis recursos. No obstant, moltes vegades necessitem complementar-los amb altres tecnologies i això fa que tinguem molts acords de col·laboració amb altres empreses catalanes. Desenvolupem projectes a partir de transferència de tecnologia, els quals provenen la gran majoria de metges de diferents especialitats. Últimament també estem comercialitzant productes que ja estan desenvolupats per altres spin-off i que busquen una empresa com la nostra per què comercialitzi el seu producte.

Què oferiu als metges que acudeixen a VMT amb una idea innovadora?

Els assessorem en temes d’estudis de mercat, patents, certificació, regulació,etc. A més, fem prototips, els industrialitzem i els comercialitzem. També els oferim sinèrgies, és a dir, entre la seva capacitat innovadora i les nostres habilitats traiem el màxim rendiment al seu projecte. Intentem promoure un canvi cultural en aquests metges emprenedors i els expliquem que necessitaran treballar d’una manera multisectorial.

En quins projectes esteu treballant?

Tenim molts projectes en diferents fases de desenvolupament. El primer que vam desenvolupar, el Pectus Up Surgery Kit, és un producte destinat a malalts amb una deformitat toràcica (pectus excavatum), que els dona un gran benefici. La millora dels pacients és espectacular. Abans que acabi l’any el comercialitzarem a Catalunya, Espanya, França i Portugal i a partir de 2016, arreu d’Europa i Llatinoamerica.

Quins consells podries donar als metges emprenedors?

Han de buscar algú que realment sigui de la seva confiança,  una persona del seu centre de treball o d’alguna fundació o institució d’innovació o recerca que conegui perfectament la transferència de tecnologia. Hi ha institucions com el Col·legi, que poden fomentar i orientar perfectament aquests metges, i també empreses com la nostra que volen ajudar als metges a tirar endavant un projecte.

De quina manera influeix la teva trajectòria com a metgessa en l’empresa?

Et dóna una visió molt global que et permet prendre millor les decisions a l’hora de participar en un projecte. A més, coneixes en profunditat el sector, la cultura de les situacions sanitàries i de l’administració. Ser metge també és un gran avantatge quan fas de comercial perquè quan t’apropes a presentar els teus productes et tracte més de tu a tu.

Quina és la teva visió de l’emprenedoria en el sector Healthcare?

L’emprenedoria en el sector salut hi és per naturalesa, però s’ha de reconduir. S’ha de tenir molta paciència, perseverança i moltes ganes d’entendre als altres perquè venim de mons molt diferents amb mentalitats molt diferents, tot i que en realitat tots volem el mateix: aconseguir que aquesta innovació surti, es comercialitzi i es pugui internacionalitzar arreu del món.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s