El Col·legi de Metges, en diferents comunicats anteriors, s’ha manifestat amb rotunditat en contra de les retallades a la sanitat que puguin afectar la qualitat assistencial i també per la necessitat de cercar recursos alternatius que permetin un finançament adequat per la sanitat pública.
Els centres sanitaris, des del mes de gener d’enguany, ja han fet un important ajust en la seva oferta de serveis i els metges, quan se’ns ha demanat opinió, hem aportat el nostre criteri i idees per tal de que les reduccions pressupostàries afectin el menys possible el servei i la seva qualitat. En aquest espais de temps molts companys han vist reduïdes les seves retribucions relacionades en la part variable de la seva retribució, guàrdies, activitat assistencial complementaria, programes especials….
La realitat pressupostària als inicis del mes de juliol, malgrat les mesures ja preses i després dels esforços realitzats, s’obliga als centres sanitaris a un segon nivell d’ajustos molt difícil d’assolir i que afecten directament les retribucions dels metges i els seus llocs de treball. Veiem amb absoluta preocupació que alguns centres sanitaris estiguin optant, en primera instancia, per solucions dràstiques que impliquen l’acomiadament dels metges que des de fa anys han treballat pel sector públic i l’excel·lència del centre on han fet la seva aposta professional a la vegada que s’han creat xarxes de coneixement importants que no es poden malmetre.
Manifestem amb la màxima fermesa, tant als representants legals de les empreses sanitàries com els representants dels professionals sanitaris, que estan obligats a arribar acords per tal d’evitar acomiadaments. Estem convençuts que han d’existir alternatives a la convocatòria d’Expedients de Regulació d’Ocupació que estan presentant alguns hospitals. Les solucions als problemes actuals s’han de realitzar amb el màxim consens i la participació directa dels metges. Les solucions s’han de basar en unes premisses: han de ser temporals, no han d’afectar la integritat del lloc de treball dels metges i en qualsevol cas, cal comptar amb aquests per a qualsevol decisió que afecti la disminució de recursos en l’ àmbit clínic. També cal ser imaginatius per tal de fomentar el treball dels metges joves de manera que el seu capital de coneixement no es perdi pel camí.
En paral·lel, donat que els recursos existents són limitats, caldrà prioritzar els esforços en cercar solucions que poden beneficiar de forma important al sistema sanitari públic com són, entre d’altres, millorar la coordinació entre nivells assistencials amb especial incidència l’augment del nivell de decisions a l’Atenció Primària sobre els malalts crònics, millores en la presa de decisions sobre la sol·licitud de proves diagnostiques, en la prescripció… En aquest sentit el Col·legi de Metges ha organitzat un FÒRUM SANITARI de debat donat que els metges creiem que podem contribuir a estalviar recursos per afavorir la sostenibilitat del sistema i que solament serà possible fer-ho amb garantia, si nosaltres hi participem en el debat , disseny i implementació. Per avançar és imprescindible fer-ho des de l’autonomia de gestió dels professionals i disminució de la burocràcia.
Una vegada més, volem fer saber a la societat que només a través del diàleg i de l’esforç de tothom podrem construir un sistema sanitari públic de qualitat per als nostres fills. Es la nostra responsabilitat i està en les mans de tots.
La Junta de Govern del COMB
5 de juliol de 2011
Aixó interessa