TIC’s i medicina rural: experiències de salut al Berguedà i al Bages

mrural

Tal com parlàvem fa uns dies a l’article Tic’s i medicina rural: casos d’èxit en atenció primària, la tecnologia s’ha convertit en un element de progrés i millora en àmbits com el sanitari. Les noves tecnologies ja són una eina més a la consulta del metge i han permès, entre d’altres coses, que puguin optimitzar la seva feina i millorar la comunicació amb els pacients. Les TIC’s de salut són una finestra d’oportunitats en àmbits com la medicina rural, que ha de fer front a l’envelliment de la població, l’aïllament o la manca de professionals.

A la VIII Jornada d’Atenció Primària al món rural, celebrada el maig passat al Pavelló de Suècia de Berga, es van donar a conèixer diferents experiències sanitàries realitzades a Catalunya i, en concret, a les comarques del Berguedà i del Bages. L’aplicació real i directa de les TIC’s en el tractament de diferents patologies de salut està sent tota una experiència d’aprenentatge, tant per als metges com per als seus pacients.

Malaltia renal crònica i diàlisi peritoneal

La Dra. Anna Balius i Alícia Simó, metgessa i infermera del Servei de Nefrologia de la Fundació Althaia de Manresa, van explicar la integració de les TIC’s en el tractament de la malaltia renal crònica, concretament en la diàlisi peritoneal. Les noves tecnologies han permès la monitorització dels pacients crònics i dels tractaments dialítics via internet. Amb això, han aconseguit evitar els desplaçaments dels pacients (sobretot d’aquells fràgils i/o que viuen lluny) i han contribuït al seu empoderament en l’autocura i l’autogestió del tractament.

Ferides cròniques

El Projecte Teleúlceres ha estat impulsat per Maria Josep Rodríguez i Ascen Navarro, infermeres del CAP de Sant Fruitós de Bages i de la Fundació Althaia, respectivament. Amb aquesta iniciativa, que funciona a les comarques del Bages i el Berguedà, es vol millorar l’atenció a pacients amb ferides cròniques a través de consultes telemàtiques d’assessorament expert. A més de potenciar la comunicació entre professionals, el Projecte Teleúlceres garanteix la continuïtat assistencial dels pacients i augmenta l’equitat i l’eficiència en l’atenció.

EPOC

L’infermer Toni Vallejo va presentar la iniciativa EPOC Respira, que consisteix en una aplicació que ell mateix va crear per ajudar pacients i professionals sanitaris a controlar la malaltia. EPOC Respira engloba totes les àrees d’intervenció i inclou més de 50 activitats, missatges personalitzats i avisos sonors de presa de medicació, entre d’altres. La gamificació és un dels aspectes rellevants d’aquesta app, ja que encoratja els pacients a superar els reptes que es plantegen. D’aquesta manera, s’aconsegueix millorar l’adherència al tractament. Una altra de les particularitats de l’aplicació és que és la primera que fa un seguiment personalitzat del pacient que deixa de fumar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s