L’atenció primària és la porta d’entrada al sistema sanitari. Malgrat les mancances, és un servei que demostra constantment la seva excel·lència i capacitat afrontat, dia a dia, els reptes actuals: l’atenció a una població cada com més envellida, amb malalties cròniques o amb comorbilitat; la relació amb un pacient cada cop més informat i exigent; la necessitat de treballar en xarxa entre diferents equips multidisciplinars… En l’entorn rural, a més, s’hi afegeixen algunes dificultats, com l’aïllament territorial o els problemes per trobar especialistes que se sentin atrets per l’entorn i vulguin exercir al territori.
Per millorar l’assistència i la coordinació entre companys, alguns professionals i institucions han apostat per la tecnologia com a eina de progrés i de millora. L’entorn rural és un dels àmbits on poden ser més útils, atesa la distribució geogràfica dels centres. A la VIII Jornada d’Atenció Primària al Món Rural, que el Col·legi va organitzar al maig a Berga, s’hi van presentar diferents experiències de tecnologia aplicada a l’atenció primària.
Econsulta
El Departament de Salut i el CatSalut han impulsat el servei d’Econsulta, integrat en la plataforma “La Meva Salut”. És una eina no presencial entre el ciutadà i el professional de salut que permet als ciutadans enviar consultes no urgents al seu metge en qualsevol moment i des de qualsevol dispositiu. El servei encara s’està desplegant i no està disponible a tots els centres. L’EAP Capellades hi participa des de l’abril de 2016 com a equip pilot. La Dra. Marta Segarra, metgessa de família i directora del centre, va explicar com la consulta digital els ha ajudat a “evitar la burocràcia i els desplaçaments innecessaris” i a potenciar la visita presencial dels pacients que realment ho necessiten. Un dels pacients del centre, Toni Llorens, va explicar com amb l’Econsulta ha pogut estalviar temps i trucades i “millorar la relació” amb la seva metgessa. L’objectiu també és fer que el pacient se senti més propietari i, per tant, responsable de la seva història clínica.
‘Infermera Virtual’
Les solucions tecnològiques per millorar l’atenció sanitària solen apuntar cap a dues bandes: ciutadans i professionals. L’app Infermera Virtual del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) n’és un exemple. L’aplicació ofereix contingut de salut divulgatiu per a pacients i professionals. Promou l’autonomia i la independència dels pacients a l’hora de prendre decisions sobre la seva salut i, alhora, és una eina perquè els professionals puguin prescriure contingut sanitari de qualitat a través d’un dispositiu mòbil. L’app Infermera Virtual va ser la primera a ser reconeguda amb el segell de qualitat del portal AppSalut de la Fundació Tic Salut Social. Irene Bernal, infermera de la Fundació Sanitària Sant Pere Claver i membre del grup de treball TIC de l’AIFiCC, i Marc Fortes, director del projecte Infermera Virtual, van explicar a la jornada de Berga aquest procés de creació i acreditació i com aquesta app s’ha posicionat al mercat d’aplicacions de salut.
‘WhatsICS’
Com a societat estem acostumats a comunicar-nos a través d’aplicacions de missatgeria instantània. Els professionals de la salut no són aliens a aquesta tendència, però en l’entorn sanitari no es pot fer servir una eina qualsevol. Per cobrir aquesta necessitat, l’Institut Català de la Salut (ICS) va crear WhatsICS, un servei de missatgeria específic per als professionals que permet l’intercanvi de missatges i documents entre companys garantint la privacitat i seguretat de les dades. Segons el Dr. Xavier Marín, tècnic de salut del Servei d’Atenció Primària d’Osona, WhatsICS és una “molt bona eina de comunicació entre l’equip per abordar aspectes com el maneig del pacient o per plantejar dubtes clínics”.
One thought on “TIC’s i medicina rural: casos d’èxit en atenció primària”