Compaginar activitat pública i privada (2): Què em convé més, cotitzar al RETA i/o a MEL?

RETA i MEL tenen diferents tipus de prestacions. Cal informar-se bé abans d’escollir entre un règim o altre


Quan s’acaba el MIR pocs metges pensen en la seva jubilació. Acaben d’engegar una carrera professional i queda un llarg camí per endavant. Però el cert és que, en el cas que un metge vulgui treballar pel seu compte, o compaginar aquesta activitat amb l’exercici per compte aliè (majoritàriament, al sector públic), haurà de prendre decisions laborals que tindran conseqüències, no només en el seu dia a dia, sinó també en el futur, en la seva etapa com a metge jubilat.

Els metges que volen exercir en l’àmbit privat per compte propi poden escollir entre donar-se d’alta al Règim General de Treballadors Autònoms (RETA) que ofereix la Seguretat Social o al règim de Metge d’Exercici Lliure (MEL), un producte de Mutual Mèdica que inclou un conjunt d’assegurances per cobrir les necessitats dels professionals que exerceixen l’activitat per compte propi.

Compaginar activitat pública i privada (1): El metge i la seva jubilació, una relació diferent de la resta de professions

En un article anterior explicàvem en quins casos és possible compaginar l’exercici de la medicina per compte propi amb la recepció de la pensió de jubilació. Ho podríem resumir de la següent manera: mentre que el règim MEL permet cobrar el 100% de la pensió de jubilació i continuar exercint de forma privada, el RETA ho limita a rebre un 50% de la pensió i amb condicions o a acollir-se a fórmules de jubilació activa. Sempre cal tenir en compte, però, que és possible passar del MEL al RETA però no a l’inrevés.

Tot i que s’ha intentat que la cobertura de MEL sigui el més semblant possible al règim d’autònoms, hi ha prestacions i cobertures que són diferents, més enllà del que respecta a la pensió i a la continuïtat de l’exercici.

Us presentem quines són les principals diferències perquè pugueu escollir amb coneixement:

Principals diferències entre RETA i MEL

  • En el RETA les aportacions al sistema públic són un sistema solidari i de repartiment tenint en compte les dades demogràfiques de la població. En canvi, les aportacions al MEL són individuals i es capitalitza segons les característiques del mutualista.
  • La Seguretat Social – ens públic- gestiona el RETA, mentre que Mutual Mèdica s’autogestiona amb els mateixos mutualistes.
  • Cotitzar al RETA exclou que es pugui escollir una alternativa. Però cotitzar al MEL permet donar-se d’alta més endavant al RETA.
  • En el RETA, la llei assigna qui són els beneficiaris de les prestacions. En règim MEL, l’elecció dels beneficiaris és a voluntat pròpia del mutualista.
  • En el RETA, les prestacions públiques estan limitades. En canvi, en MEL és compatible cobrar dos pensions sense límit.

Quan la directora de vendes de Medicorasse, la corredoria d’assegurances del CoMB, Mayka Sánchez, ha d’explicar als col·legiats quina és la millor opció per als metges, sempre recorre a la següent taula. Cada situació és única i tots dos règims tenen els seus pros i contres.

RETA

Avantages Desavantatges
Retorn del gairebé el 50% de la quota si el professional cotitza en el Règim General de la Seguretat Social (RGSS) en la base màxima. Concurrent amb les prestacions de la Seguretat Social en doble cotització en el cas de cotitzar al màxim.
El professional que únicament treballa per compte propi té dret a la targeta sanitària. Per rebre les prestacions d’invalidesa, mort i jubilació cal cotitzar els anys i dies establerts. No són prestacions immediates.
No hi ha exclusions d’acceptació per temes de salut. En el cas dels professionals que combinen la seva activitat per compte aliena amb l’activitat per compte propi, la quota es converteix en una despesa afegida sempre i quan estiguin cotitzant al màxim.
L’Estat garanteix la solvència. En el moment de deixar de realitzar activitat pública (jubilació) si es vol continuar realitzant activitat privada es pot percebre, com a màxim, el 50% de la pensió pública.
Deducció fiscal de les quotes.

MEL

Avantages Desavantatges
Compatibilitat amb l’activitat pública. La prestació de Mutual Mèdica se suma a les prestacions de la Seguretat Social. Per als professionals que treballen per compte propi la quota del RETA és similar.
La deducció fiscal de les quotes. No dona dret a la targeta sanitària ni a quadre mèdic. Té una cobertura que es diu mutual servei, que és una assistència en viatge.
La quota de Mutual Mèdica té una part de risc i una part important (180/mes) que es pot capitalitzar a final de període amb un capital final.
Per rebre les prestacions de Vida, IT i invalidesa no cal haver cotitzat un mínim d’anys, tal com passa amb RETA.
 Actua com una assegurança privada.

One thought on “Compaginar activitat pública i privada (2): Què em convé més, cotitzar al RETA i/o a MEL?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s